Câte mere consumă anual moldovenii și cât se exportă

Fructele moldovenești sunt tot mai solicitate pe piețele externe. Statistica arată că harta exporturilor s-a extins în sezonul agricol 2021-2022, de la 18 la 30 de țări. Acestea sunt tot mai prezente în statele Uniunii Europene, dar și în Asia Centrală, Golful Persic și Africa de Nord.

Totuși, în frigiderele din țară mai sunt stocuri de fructe care vor merge spre export, sau vor fi comercializate pe piața internă. Despre acest lucru a declarat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”, în cadrul emisiunii „Actualitatea La Raport”..

Iurie Fală,directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”: „În țară sunt stocuri de două tipuri de fructe, mă refer la mere și struguri. Noi estimăm că în stocuri sunt în jur de 90 de mii de tone de mere și până la 25 de mii de tone de struguri. Am exportat aproximativ opt mii de tone de mere în luna noiembrie, cifrele sunt mai mici comparativ cu aceiași perioadă a anului precedent. Primul motiv este că am avut o recoltă cu aproximativ 40 la sută mai mică față de 2021, respectiv și stocurile de mere au fost mai mici.”

Potrivit datelor oficiale, în acest an, producția de mere în Moldova a fost de circa 400 de mii de tone.

În semn de solidaritate cu producătorii moldoveni confruntați cu pierderea pieței ruse în 2022, Uniunea Europeană a extins cotele de export fără taxe pentru mărfurile agricole moldovenești.

Iurie Fală,directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”: „Dacă vorbim despre mere, noi am estimat că din cantitatea produsă, aproximativ 10-15 la sută, este consumată de piața locală. O bună parte merge la procesare, în jur de 45-50 la sută, iar restul se exportă.”

Chiar dacă în anul 2022, Federația Rusă a pus un nou embargou pentru fructele și legumele moldovenești, expertul în agricultură Mihai Bostan, afirmă că, această decizie poate fi în avantajul producătorilor autohtoni.

Mihai Bostan, expert în agricultură: Eu cred că este o etapă nouă, o etapă care se simte foarte puternic în Republica Moldova. Deja vedem tehnologii care pot concura cu cei mai mari producători din Europa. S-a muncit foarte mult pe partea de standardizare pentru a obține acele certificate la produsele care să pătrundă pe alte piețe. Orice lecție va genera o dezvoltare. Eu cred că impactul asupra agriculturii, în mod special asupra sectorului pomicol, este unul foarte mare. Fermierii nu au de pierdut, trebuie să se conformeze și să acceseze finanțări pentru a merge înainte pe tehnologii mai avansate.”

Creșterea prețului la energia electrică, a dus la majorarea semnificativă a costurilor de depozitare a merelor. Astfel, producătorii au plasat pe piață o cantitate mai mare de mere decât în anii precedenți, pentru a nu suporta cheltuielile mai mari pentru depozitarea fructelor.