Câte femei suferă de cancer de col uterin și cum prevenim

Peste 4 mii de femei din Republica Moldova suferă de cancer de col uterin. Anual, peste 300 de paciente află despre acest diagnostic trist, iar 150 pierd lupta cu boala din cauza adresării tardive la medic. Din fericire sunt cazuri în care specialiștii reușesc să le salveze viața, relatează Nord News.

„Eu am fost operată, am avut cancer. Cu ajutorul lui Dumnezeu m-am vindecat, dar nu e ceea ce-a fost înainte, nu am aceleași puteri. Slava Domnului merg și sunt în viață.”

Inițial, cancerul de col uterin nu are simptome. Acestea apar doar atunci când boala este la o etapă avansată. Descoperită în stadiu timpuriu, maladia poate fi tratată, iată de ce, femeile trebuie să meargă cu regularitate la ginecolog.

—Când ultima data ați fost la ginecolog?

—Acum un an. Când revin în țară, atunci mă duc.

„Noi știm că este o regulă ca femeile să se prezinte la medic o dată la jumătate de an. Avem grijă să ajungem la timp.”

„Mergem la ginecolog cel puțin o dată pe an și respectăm regulile de igienă. Să avem grijă de noi. Nu mereu ne reușește să mergem la ginecolog, sunt cozi mari, mai pui și pandemia de Covid, trebuie și programare. Dar o dată pe an ne adresăm regulat”, au spus câteva femei din Bălți.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare contra Human Papilloma Virus în adolescență și testul Babeș – Papanicolaou, susține medicul Ludmila Balan. Testul citologic poate fi realizat gratuit atât de femeile asigurate, cât şi de către cele neasigurate.

Ludmila Balan, oncoginecolog: „Atenționez mamele de fetițe, să se adreseze medicului de familie pentru a administra vaccinul pentru că este o profilaxie sigură a cancerului de col uterin. Desigur, este indicată examinarea o dată în an, iar citologia o dată la trei ani.”

Printre cauzele apariției cancerului cervical se numără traumele, sexul neprotejat, numărul mare de avorturi, fumatul și consumul de alcool.

Medicii din Bălți au pornit o campanie de informare și sensibilizare, pentru a reduce numărul cazurilor înregistrate în municipiu.

Ludmila Balan, oncoginecolog: „În prezent avem la evidență 220 de femei diagnosticate cu cancer de col uterin. Cred că este o cifră destul de bună dacă luăm în calcul faptul că 140 dintre ele se află la evidență mai mult de cinci ani. Asta demonstrează că cancerul de col uterin poate fi tratat.”

În perioada 17-23 ianuarie este marcată Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin, al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor. Anual, jumătate de milion de femei din întreaga lume mor din cauza cancerului cervical.