O cafea dimineata, una la pranz si cate una cu ocazia fiecarei sedinte sau intalniri cu prietenii.
Cafeaua pare sa fie cea mai buna sursa de energie, ne salveaza cand nu am reusit sa dormim suficient, iar pentru multi dintre noi este si un obicei.
Nu ii simtim neaparat nevoia, dar suntem obisnuiti sa bem dimineata, atunci cand fumam sau cand ne vizitam cea mai buna prietena.
Cafeaua neagra, fara zahar sau lapte, este sanatoasa. Bogata in special in antioxidanti, ne poate ajuta sa fim mai sanatosi. Iar legatura cu cresterea energiei nu este un mit – cafeaua chiar ne ajuta sa fim mai alerti, mai atenti, mai plini de energie.
Cafeaua reduce riscul de diabet, dementa, infarct, AVC si cancer de ficat si ne poate ajuta sa slabim.
Dar in ce masura?
Cand ar trebui sa ne oprim si care este limita?
Din cauza continutului de cofeina, excesul de cafea poate avea si efecte secundare: ameteli, bufeuri, insomnie, anxietate.
Ca sa nu mai vorbim despre efectele secundare care apar atunci cand suferiti de anumite afectiuni in cazul carora cofeina nu este recomandata: hipertensiune, psoriazis si dermatita seboreica, reflux gastric etc.
Specialistii spun ca ar trebui sa ne limitam la 400 mg de cafeina pe zi. Daca preparam cafeaua cu o concentratie medie, asta inseamna maxim 5-6 cesti pe zi, sau daca beti cafeaua in cani mai mari, maxim 2-3 cani. Regula se aplica doar in cazul unui adult sanatos.
Iar daca beti cafeaua concentrata, cum este varianta espresso, limitati-va la 3 cesti (o cana si jumatate) pe zi.
Ingredientele benefice din cafea
Cofeina nu este ingredientul-cheie care transforma cafeaua intr-o bautura sanatoasa. Cercetatorii au descoperit ca exista sute de substante naturale in boabele de cafea, cu efecte pozitive asupra sanatatii sistemului cardiac si a celui cerebral.
Multi dintre constituentii naturali ai cafelei sunt antioxidanti performanti in protectia celulelor impotriva actiunii distructive a radicalilor liberi.
Un studiu japonez a decoperit ca persoanele care beau cel putin o ceasca de cafea simpla pe zi isi reduc riscul dezvoltarii hemoragiilor cerebrale sau a atacurilor vasculare cerebrale cu pana la 20%. Cafeaua ramane o bautura sanatoasa si daca este decofeinizata.
De altfel, oamenii de stiinta sustin ca o concentratie prea mare de cofeina poate conduce la deshidratare si la cresterea starii de anxietate, de aceea cafeaua prea tare poate sa aduca mai multe deservicii organismului, decat beneficii.
Bautorii de cafea primesc zilnic o doza importanta de antioxidanti, crom si magneziu, care ajuta la reglarea nivelului de glicemie in sange, ajutand organismul sa dozeze in mod corect secretia de insulina. Principalele ingrediente din cafea sunt
– cofeina – tanina – tianina – xantina – spermidina – gaiacol – acid citric – acid clorogenic – acetaldehida – spermina – putrescine
Beneficiile cafelei:
1. Cafeaua ajuta la combaterea depresiei
Un studiu efectuat de Institutul National de Sanatate din SUA a descoperit ca persoanele care beau in medie patru cesti de cafea pe zi sunt cu 10% mai putin predispuse depresiilor, decat cele care nu consuma niciodata cafea.
Intrucat efectul in cauza nu s-a putut observa in urma consumului altor bauturi cofeinizate (bauturi acidulate, de pilda), responsabila cu starea pozitiva de spirit nu este cofeina, ci antioxidantii din boabele de cafea.
2. Cafeaua reduce predispozitia catre suicid
Un studiu de amploare efectuat de Harvard School of Public Health a scos in evidenta o statistica impresionanta consumul de 2-4 cesti de cafea pe zi reduce predispozitia spre suicid a barbatilor si femeilor cu pana la 50%.
Pe de alta parte, un studiu finlandez pune in prim plan efectele excesului de cafea asupra sanatatii mentale. Rezultatele cercetarii in cauza arata ca persoanele care beau intre 8 si 9 cesti de cafea pe zi prezinta o susceptibilitate crescuta catre comiterea actului suicidal, comparativ cu bautorii cumpatati.
3. Cafeaua ajuta la reglarea activitatii hepatice
Mai multe studii de specialitate sugereaza ca un consum zilnic de cafea poate ajuta ficatul sa isi autoregleze functiile. Cercetatorii Clinicii Mayo din SUA au descoperit ca, prin aportul zilnic de cafea, se poate reduce riscul dezvoltarii colangitei sclerozante primare, o boala autoimuna rara care produce ciroza hepatica, insuficienta hepatica si chiar cancer hepatic.
O alta cercetare efectuata pe un esantion de 125,000 de participanti arata ca persoanele alcoolice care beau o ceasca de cafea pe zi isi reduc cu 20% sansele de a dezvolta ciroza alcoolica.
4. Cafeaua este un stimulent puternic al creierului
Cafeaua creste substantial randamentul cerebral si fizic, fiind folosita de multi atleti inainte de intrarea in competitii.
Cofeina creste numarul acizilor grasi care circula in fluxul sanguin, sporindu-se astfel performanta sportiva.
5. Cafeaua reduce riscul dezvoltarii diabetului de tip II
Potrivit publicatiei Science Daily, consumul a 3-4 cesti de cafea pe zi poate fi asociat cu 25% mai putine sanse de dezvoltare a diabetului de tip II. Cercetatorii nu au reusit sa formuleze o explicatie concreta a fenomenului, desi s-a putut observa faptul ca acidul clorogenic din cafea inhiba raspunsul precoce al glucozei si insulinei.
6. Cafeaua reduce riscul imbolnavirii de Parkinson si Alzheimer
Exista suficiente dovezi stiintifice care atesta eficienta cafelei in
prevenirea instalarii bolilor neurodegenerative. Un studiu a demonstrat ca bautorii de cafea au cu 60% mai putine sanse sa se imbolnaveasca de Alzheimer si dementa, iar o alta cercetare in domeniu sustine ca aceasta bautura reduce riscul de dezvoltare a bolii Parkinson cu 32%-60%.
Cateva reguli pe care ar trebui sa le respecti:
Evita sa bei cafea dupa ora 5 dupa-amiaza, pentru a nu-ti induce stari de insomnie sau anxietate
Urmareste mereu reactiile organismului – daca ai stari ne neliniste fara motiv, incearca sa bei mai putina cafea si vezi daca simti diferenta daca suferi de anumite boli cronice, discuta cu medicul tau despre consumul de cafea; orice medic generalist sau nutrutionist care iti cunoaste istoricul medical te poate ajuta cu aceasta informatie; la diabetici de exemplu, cofeina influenteaza nivelul zaharului in sange.
Cumpara cafea de calitate; chiar daca investesti putin mai mult, e mai bine sa stii ca trebuie sa controlezi doar efectele cafelei, nu si efectele colorantilor, aditivilor sau aromelor adaugate.
Nu adauga zahar sau lapte pentru a nu spori consumul de cofeina, fara sa-ti dai seama; daca totusi nu poti bea cafeaua neagra, incearca sa alegi variante mai sanatoase de inducitori; in plus, o cafea mai slaba te poate ajuta sa te obisnuiesti mai usor cu gustul.
Efectele cafelei trec dupa o anumita perioada, asa ca daca bei mai multa cafea, imparte consumul pe tot parcursul zilei; 2 cafele baute dintr-un foc dimineata iti vor da un boost foarte mare de energie, care va scadea rapid si dupa doar 3-4 ore te vei simti obosita si poti suferi chiar si de dureri de cap.