Câtă apă consumă o capră
Pentru a stimula consumul de furaj, a susţine lactaţia şi pentru întreţinerea funcţiilor vitale, caprele au nevoie de aport crescut de apă şi în perioada de stabulaţie. Ce se întâmplă dacă nu primesc suficientă apă de calitate, scrie revista-ferma.ro.
Baza hrănirii caprelor în perioada de stabulaţie sunt furajele din stoc conservate prin reducerea conţinutului de apă, cu excepţia suculentelor. La toate acestea se adaugă apa. Când auzim de necesar de apă ni se pare ceva banal. Le adăpăm şi am rezolvat. Dar lucrurile nu sunt aşa de simple…
Şi apa este… un nutrient
Ba chiar unul esenţial pentru toate animalele, inclusiv pentru capre, dar uneori poate fi trecută cu vederea în imaginea de ansamblu a factorilor care influenţează sănătatea şi nutriţia acestora. De multe ori nu credem că apa este de vină.
De unde o luăm şi cum o verificăm
Caprele au nevoie de apă proaspătă şi curată în orice moment. Aceasta poate fi apă captată dintr-un izvor, fântână sau reţea, în funcţie de fermă. Indiferent de sursei, apa trebuie testată pentru a ne asigura că nu conţine contaminanţi minerali sau organici sau bacterii coliforme, E. Coli, paraziţi, toxine, etc.
În general, caprele sunt mai pretenţioase decât alte animale în ceea ce priveşte calitatea apei; astfel, asigurarea prospeţimii şi lipsa de impurităţi sunt foarte importante pentru a fi convinşi că animalele noastre consumă suficientă apă.
Temperatura optimă pentru gestaţie şi lactaţie
Caprele sunt, de asemenea, sensibile la temperatura apei. La cele în lactaţie, o temperatură a apei de 15oC este ideală, dar animalele nu o vor mai consuma dacă temperatura scade sub 5oC. În perioada de iarnă, există riscul îngheţului, iar în ultima perioadă a gestaţiei caprele pot avorta când consumă apă prea rece. Mecanismul este simplu: apa foarte rece ajunge în rumen şi determină unde peristaltice (convulsii), care se vor propaga până la uter, cauzând expulzarea fătului.
Pentru protecţia la îngheţ, se pot face izolări suplimentare ale conductelor care trec prin afara adăpostului şi pot fi montate chiar încălzitoare cu termostat.
Cum calculăm necesarul de apă!
Câtă apă consumă o capră?Răspunsul este diferit în funcţie de mărimea corpului şi de vârsta caprelor, de compoziţia raţiei, de aportul de hrană şi de vreme. Caprele cu o suprafaţă corporală mare, de vârstă medie, foarte productive, care consumă furaj uscat la discreţie pe timp de vară, au nevoie de mai multă apă. Este cazul sistemului intesiv de creştere.
La noi se recomandă să asigurăm caprelor aproximativ 3 litri de apă la fiecare kg de substanţă uscată (S.U.) ingerată. Deoarece fermierii nu sunt familiarizati cu această exprimare, specific că 1 kg de fân are 0,85 kg S.U., iar unul de cereale – 0,86-0,87 kg S.U.
În SUA se consideră că o capră de 50 kg are nevoie de circa 9,5 l/pe zi. La tineretul caprin, necesarul scade la 7,5 l/zi, iar la o capră în lactaţie trebuie în plus 1,8 litri de apă/fiecare litru de lapte produs.