Cât vor achita europenii pentru o mie de metri cubi de gaze?

Preţul gazelor naturale comercializate în Europa au crescut la începutul acestei săptămâni cu 18%, până la 42,9 euro/MWh, sau peste 480 de dolari pentru o mie de metri cubi, cel mai înalt nivel din aprilie 2023, scrie mold-street.com

Datele de la hubul gazier TTF (Title Transfer Facility) din Ţările de Jos arată că în ultimele două săptămâni cotaţia metanului a crescut cu circa 50%.

Creşterea semnificativă din ultimele zile are loc ca urmare a temerilor că muncitorii de la instalațiile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Australia ar putea să intre în grevă în săptămânile următoare.

Greva ar putea începe în 2 septembrie dacă Woodside Energy Group Ltd, operatorul unității care exportă GNL nu oferă un acord colectiv de muncă satisfăcător, au anunţat sindicatele, potrivit Bloomberg. De asemenea, anajaţii Chevron ar putea intra și ei în grevă.

Întrerupțiile riscă să afecteze 10% din fluxurile mondiale de gaze naturale lichefiate, o perspectivă care îi poate afecta pe comercianții din Europa. Or statele europene încă își revin din criza energetică de anul trecut, când reducerile de aprovizionare din Rusia au lovit dur şi au generat o creştere a preţurilor până la circa 3.000 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Totuși, capacităţile de stocare a gazelor naturale din UE sunt deja pline în proporţie de 90% (echivalentul a 1.024 TWh sau 93 de miliarde de metri cubi de gaze naturale), cu mult înaintea termenului limită stabilit pentru a se ajunge la acest nivel, respectiv 1 noiembrie.

UE a importat, începând de anul trecut, cantități tot mai mari de GNL, pentru a evita deficitul în aprovizionare în urma reducerilor importurilor de gaze ruseşti.

De notat că de cotaţiile de la hubul gazier TTF (Title Transfer Facility) din Ţările de Jos depinde şi preţul de cumpărare a metanului de către compania Energocom pentru asigurarea consumatorilor din Republica Moldova cu gaze atât pentru consumul curent, cât şi pentru stocare ca iarna să nu îngheţăm.