Cât va dura procesul de aderare la UE? Ce spun experții?

Consiliul European a acordat pe 23 iunie, Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate pentru aderarea la UE. Decizia în privința Republicii Moldova vine într-o zi simbolică, la data de 23 iunie, când se împlinesc 32 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate a R.S.S. Moldova.

Charles Michel, președinte Consiliul UE: Este un moment istoric, ce ne permite să desenăm conturul Uniunii Europene. Am decis să acordăm statutul de candidat Ucrainei și Republicii Moldova. Este important să ne mobilizăm pentru a susține reformele ce țin de statul drept, de justiție, de lichidarea corupției.”

Statutul de țară candidat al Moldovei pentru aderarea la Uniunea Europeană nu este însă și ultimul pas în întregul proces, în urma căruia țara noastră ar urma să intre oficial în Blocul Comunitar. Este un drum lung, unul care ar putea dura și 15 ani, dacă sunt implementate toate reformele impuse, au declarat mai mulți reprezentați ai societății civile, în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1.

Adrian Lupușor, directorul executiv Expert-Grup: „Noi nu urmează să ne integrăm mâine sau peste două zile. Procesul poate să dureze zece ani, 15 ani, poate și mai mult. Acum, această foaie de parcurs sau listă de condiții care este atașată la statutul de candidat implică o serie de reforme care să transforme Republica Moldova, să o modernizeze. Deci, noi vorbim despre reforme interne.”

Și numărul mare al euroscepticilor din Moldova ar putea reprezenta o provocare în calea parcursului nostru european, spune Igor Klipii.

Igor Klipii, fost ambasador în Lituania: „Va trebuie să demonstrăm gradul nostru de adeziune. Fără un grad ridicat de omogenizare, de coeziune națională pe acest subiect va fi imposibil. Se va pune problema, probabil, și a unui referendum. Deci, noi trebuie să rezolvăm această problemă. Este un crucială pentru Republica Moldova și este una foarte regretabilă.”

Nu trebuie să neglijăm sub nicio formă nici conflictul transnistrean, care ar putea fi decisiv în acest proces de aderare al Moldovei la UE, a adăugat Alexandru Flenchea.

Alexandru Flenchea, ex-vicepremier pentru Reintegrare: „Ne-am pomenit într-un nou context și trebuie să înțelegem vulnerabilitățile noastre, riscurile. Ar fi ridicol ca cineva din afară să ne spună: „Știți, aveți o problemă care vă afectează țara, vă afectează viitorul.” E de la sine înțeles că aceasta este o prioritate de Top, trebuie să fie o prioritate de Top pentru oricare guvernare.”

Statutul de candidat la aderare acordat Moldovei vizează realizarea mai multor reforme importante, printre care: lupta cu corupția, reforma justiției, implementarea angajamentului de „dezoligarhizare”, lupta împotriva criminalității organizate, a spălării banilor, reforma administrației publice sau sporirea implicării societății civile în procesele de luare a deciziilor.