Cât trăim pe-acest pământ(?)…

A plecat la ceruri academicianul Nicolae Dabija. Scriitorul a murit azi dimineață, din cauza complicațiilor provocate de Covid-19.

A fost unul din liderii generației 70 din Basarabia, pe care critica literară a numit-o „Genereația Ochiul al treilea”, după titlul cărții de debut a lui Nicolae Dabija.

S-a născut în anul 1948, în satul Codreni, Cimișlia. Unchiul său, arhimandritul Serafim Dabija, a fost ctitorul Mănăstririi Zloți. Poetul a colecționat icoane, tablouri, cărți și manuscrise vechi și a adunat o bibliotecă impresionantă. A versificat mai mulți psalmi din Biblie, și-a ilustrat câteva cărți cu propriile desene.

A scris romanul Tema pentru acasă în urma unui accident: „Căzusem de pe o stâncă din preajma mănăstirii Țipova de lângă râul Nistru. Și atunci, în acele clipe dintre viață și moarte, iar mai exact, dintre moarte și viață, mi s-a arătat această carte.”, mărturisea autorul.

Din 1986, Nicolae Dabija a fost redactor-șef al săptămânalului Literatura și Arta, care a declanşat, la sfârşitul anilor 80 ai secolului trecut, Mişcarea de Eliberare Naţională. În acea perioadă, tirajul publicației a ajuns la 260 000 de exemplare, fiind „ziarul literar cu cel mai mare tiraj din Europa”.

Nicolae Dabija a fost deputat în Parlamentul URSS, la primele alegeri libere, uninominale, iniţiate de M. Gorbaciov, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, semnatar al Declarației de Independență.

Pentru opera sa vastă, a fost distins cu numeroase premii, printre care: Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române, Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor, Medalia Guvernamentală „Mihai Eminescu”, Premiul Național al Republicii Moldova și altele.