Cât de sigure sunt clădirile de la nord în caz de cutremur? / VIDEO

Cutremurele care au provocat mii de victime în Turcia și Siria i-a pus pe gânduri pe unii locuitori din Bălți, mai ales pe cei care locuiesc în blocuri construite acum 50 sau chiar 70 de ani. Unele clădiri, în loc să fie renovate, devin mai periculoase din cauza agenților economici sau chiar a locatarilor care fac schimbări de proiect în subsoluri și apartamente, relatează NordNews.

,,Mulți au distrus pereții de bază. Foarte mulți. Au dărâmat totul. Le-am spus vecinilor că din cauza aceasta se poate prăbuși casa. Nu avem această lege, nu funcționează. Să nu le permită, să-i amendeze. Pentru că a fost proiectat pentru o zonă seismică.

,,Este trist. Obții un spațiu mai mare, dar locuința scade din durabilitate”, au spus oamenii.

Pentru că Bălțiul este situat într-o zonă predispusă la cutremure, clădirile din oraș au fost proiectate să reziste la un seism de 7-8 de grade pe scara Richter. Adevărul este că anii și-au lăsat amprenta, susține fostul arhitect-șef al municipiului Bălți.

În 2005, gradul de uzură a fondului locativ din oraș era de 40%. Acum el estimează că 50% din locuințe sunt în pericol. Boris Grițunic crede că este necesară o analiză a stării fondului locativ din oraș, iar o parte din construcții trebuie demolate.

Boris Grițunic, ex arhitect șef al mun. Bălți: ,,Problema este foarte serioasă și noi trebuie să știm la ce să ne așteptăm. Câte clădiri pot ceda la 6, 7, 8 grade. Din păcate, nu s-a făcut o analiză.

În cartierul 6 și 8 sunt cele mai vechi complexe rezidențiale din municipiul Bălți. Acestea sunt utilizate deja de peste 50 de ani, iar în caz de cutremur sunt cele mai dispuse pericolului.

Boris Grițunic, ex arhitect șef al mun. Bălți: ,,La noi în oraș eu sunt sigur că un cutremur de 7 grade va afecta fondul învechit. După fiecare cutremur apar niște fisuri și în clădirile mari, durabile”.

Blocurile locative noi sunt construite pentru a rezista la un cutremur de până la 8 grade, cel puțin în documente, pentru că mai departe totul depinde de responsabilitatea celor care le zidesc.

,,Ne facem griji, desigur. Cred că nu va rezista, mai ales blocurile vechi din centrul orașului. Mai degrabă nu. Iată de ce sperăm să nu avem cutremure în Moldova. ”

,,Despre ce vorbiți?! Deși eu mi-am trăit viața, dar mă tem pentru tineri. Am nepoată tânără ca dumneavoastră, are 30 de ani. Îmi fac griji pentru tineri”, au mai adăugat bălțenii.

Reprezentanții întreprinderii municipale „Gospodăria Locativ-Comunală Bălți” susțin că orice persoană care observă lucrări de reparație sau demolări suspecte este în drept și trebuie să anunțe serviciile competente.

Adrian Porcescu, inginer la ÎM „Gospodăria Locativ-Comunală Bălți”: ,,Oamenii se adresează în scris dacă vecinul face reparație și scoate diferite deșeuri de construcție. Dacă se depistează că au fost demolați pereți importanți sau geamuri, atunci se întocmește un proces verbal, se fac fotografii, iar după caz, documentele sunt transmise la primărie sau Agenția de Supraveghere Tehnică.

Totuși, cei mai optimiști cred că blocurile vechi din oraș vor rezista încă mult timp pentru că au fost construite calitativ.

,,Casa noastră este veche, cu două etaje.

Reporter: -Dar câți ani are și de ce sunteți sigură că va rezista?

-Pentru că a fost construită în 1958, așa cum trebuie. Va rezista.

,,După toate caracteristicile, mai ales casele noi, cred că nu ar fi o problemă. Dacă fondul locativ este vechi, probabil că ar fi o primejdie mai mare. În orice caz, cred că dacă va fi un cutremur de până la 6 grade, vor rezista toate.

,,Doar rezistau. Nu știu ce va fi cu clădirile noi, dar tot ce a fost construit în perioada sovietică va rezista. Am rezistat cutremurelor mari din 1986, 1990. Cred că totul va fi bine.

Cel mai puternic cutremur de pe teritoriul Republicii Moldova a avut loc în anul 1940. Atunci, la Chișinău au fost înregistrate replici cu magnitudinea de 7,4 grade, care au provocat distrugeri mari, dar și victime.