Cât de protejată este Moldova de grindină?

Activitatea Serviciului Antigrindină a fost periclitată din cauza războiului. În luna mai, când a început sezonul aşa-numitor fenomene climaterice active, serviciul nu avea un termen clar când vor fi suplinite stocurile de rachete antigrindină. Acum o lună, erau probleme cu livrarea acestora, pe care ţara noastră le cumpăra din Bulgaria şi Rusia.

Totuși, autorităţile de la Chişinău au reușit să suplinească rezervele de rachete antigrindină. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, anunţă că proiectilele au ajuns în data de 4 iulie la noi în ţară. Cele 3 700 de rachete au fost cumpărate din Bulgaria. Oficialul promite că, în caz de necesitate, stocurile vor fi suplinite, relatează Publika TV.

Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Această cantitate este estimată de a fi suficientă pentru acest sezon. Dar, la necesitate, noi monitorizăm situaţia şi în funcție de evoluţia condiţiilor climaterice, vom întreprinde toate măsurile ca să asigurăm sectorul cu această protecţie.”

La început de sezon, serviciul era dotat cu 2800 de rachete din anul trecut, repartizate uniform în toate unităţile din țară.

În 2021 au fost lansate peste 11 mii de rachete antigrindină, prea puţine pentru a combate fenomenele extreme.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, din cauza ploilor şi a grindinei, agricultorii moldoveni au înregistrat pierderi de jumătate de miliard de lei, anul trecut.