Lucerna, o cultură profitabilă în România

Cultivarea acestei specii de leguminoase, cât şi procesarea ei sunt activităţi destul de rentabile. În Insula Mare a Brăilei sunt în funcţiune două fabrici de deshidratare a lucernei cu o linie tehnologică de peletizare. Specialiştii insulari susţin că există o cerere importantă pe piaţa mondială, profitul putând depăşi 500 euro/hectar.

Nu trebuie uitat că lucerna beneficiază de sprijinul cuplat în cuantum de peste 100 euro/ha, pe lângă schemele de bază.

Un anunţ, postat pe site-ul Publi24, la 22 octombrie a.c., oferea lucernă deshidratată în baloţi mari, dreptunghiulari, an de producţie 2021, la preţul de 1.100 lei tona.

procesare lucerna 01_b

 

CÂŞTIGUL VINE DIN PRODUCŢIA DIN CÂMP ŞI DIN PROCESARE

 

„Pe un hectar de lucernă, după 4-5 coase, eu produc anual între 10 şi 14 tone. Anul ăsta a fost destul de rău; din cauza vremii nefavorabile, nu am putut cosi şi aduna la timp şi s-a mai pierdut din recoltă. Un cultivator cu 100 ha care obţine o recoltă anuală totală de 14 tone poate avea profit de 500 euro/ha. La rându-mi, în urma procesării, obţin şi eu o rată de câştig”, explică Vasile Priceputu este unul dintre marii cultivatori de lucernă din zona Însurăţei-Dropia din Câmpia Bărăganului.

EU FAC LUCERNĂ PREMIUM

 

Pe lângă acest proiect, Vasile Priceputu a achiziţionat două autocamioane cu remorci specializate pentru a căra mai repede şi mai uşor lucerna din câmp. Nu a vândut nimic, are pe stoc circa 300 tone de baloţi. El vede comercializarea producţiei de lucernă diferit de cum o fac alţii: „Nu închei contract dinainte! Eu fac lucernă premium, îi anunţ pe cei interesaţi că am cantitatea, vin, văd marfa, o verifică, plătesc preţul la încărcare. Aşa voi proceda, ca la licitaţie”.

lucerna procesata 01_b

Vasile Priceputu este un fermier de succes! Şi-i priceput în afaceri. „Îmi propun să tot fac investiţii, mă gândesc la o variantă integrată: agricultură, zootehnie, comerţ, dar mai am două investiţii în curs şi mai întâi aş vrea să le finalizez”, încheie proprietarul Pricons Agriculture.

Lucerna este regina plantelor furajere. Vrei să o cultivi şi tu cu succes? Click AICI şi află totul despre tehnologie, soiuri, avantaje şi profitabilitate!

PRICEPEREA CAUTĂ PRICEPERE…

…spune un proverb englezesc. Vasile Priceputu are mai multe businessuri în agricultură şi în construcţii; în 2020 a fost reales vicepreşedinte al Consiliului Naţional al IMM-urilor din România; este legitimat ca sportiv, proprietar al unei echipe de fotbal, fiind pasionat de box şi de handbal.

În 2020, firma sa, Pricons Agriculture, a avut o cifră de afaceri de aproape 2,9 milioane de lei, un profit net de 1.066.223 lei.

un articol de MARIAN MUŞAT