Cât de bine este gândit procesul de amalgamare

Procesul de amalgamare a primăriilor este tentant, dar nu a fost gândit până la capăt, susține președintele raionului Glodeni, Ion Cojocari, transmite nordnews.md.

Alesul raional a declarat că autoritățile centrale nu s-au gândit la cetățeni și la problemele cu care aceștia se vor confrunta, dacă nu li se vor crea toate condițiile necesare până la demararea procesului.

 Ion Cojocari, președintele raionului Glodeni: „Este clar că într-o localitate sau alta nu va mai fi primărie, dar nu poți să scoți toate serviciile de acolo și să le spui oamenilor că, de mâine, vor merge în altă localitate, dacă nu ai dezvoltat infrastructura, nu ai drum, transport public pentru a-i asigura să se deplaseze.”

Potrivit proiectului de lege votat deja în Parlament, procesul amalgamării voluntare va începe în anul 2024. Comasarea benevolă a localităților va fi consultată cu autoritățile publice locale și cu cetățenii, iar entitățile care vor accepta, vor primi sprijin financiar din bugetul de stat.

,,Această amalgamare este tentantă deoarece autorii ei au venit cu această ofertă pentru localitățile mici. Cei care se unesc vor beneficia de alocări financiare suplimentare destul de consistente pentru renovarea drumurilor, apeduct, iluminat public, amenajarea spațiilor de joacă pentru copii, reparația grădinițelor și școlilor. Dar, cu părere de rău, constatăm că puține primării și-au exprimat dorința de a participa la acest proces. Mai mult ca atât, din explicațiile autorităților și autorii legii, aceasta va intra în vigoare doar din anul 2024”, a declarat Ion Cojocari.

Proiectul de lege cu privire la amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale a fost elaborat de Cancelaria de Stat, în cooperare cu partenerii de dezvoltare, fiind parte a Strategiei de Reformă a Administrației Publice pentru anii 2023 – 2030.

Amalgamarea voluntară va fi sprijinită financiar de către Guvern. Potrivit proiectului de lege, vor fi alocați bani, timp de 7 ani, pentru dezvoltarea infrastructurii și pentru susținerea bugetelor localităților amalgamate.

În prezent, Republica Moldova numără 898 de primării, dintre care 300 au în gestiune un număr mai mic de 1500 de locuitori.