Cât de atractivă este piața indiană pentru merele moldovenești

Republica Moldova a primit dreptul de a exporta mere în India din anul 2018, cu condiția unei perioade de testare, care constă în livrarea a 8-10 containere și respectând o procedură specială de analiză a riscurilor fitosanitare în portul de destinație.

În 2018, a fost livrat un singur container de aproximativ 17 tone. Atunci, exportatorii au ezitat să cucerească această piață, din cauza riscurilor, însă, pe viitor, India ar putea deveni o piață de alternativă pentru merele moldovenești.

Exporturile se pot efectua pe cale maritimă, prin portul Odessa, care acum este inaccesibil, sau prin portul Constanța, în containere frigorifice, cu o capacitate de 21 de tone

Perioada de tranzit poate dura de la 35 până la 40 de zile, iar exportatorii își pot primi banii în 20-60 de zile de la recepționarea partidei la destinație.

Consumatorii din India preferă merele roșii și verzi. Acestea trebuie să fie dulci, crocante, suculente, cu fermitate înaltă și prelucrate cu ceară specială, pentru a rezista cel puțin 2 săptămâni pe rafturi. 

Totuși, exportatorii s-ar putea confrunta cu câteva obstacole la export.

  • Risc de neplată și lipsa companiilor ce prestează servicii de asigurare a exporturilor;
  • Dificultăți în a găsi parteneri credibili;
  • Cantități insuficiente de mere de sortimentul solicitat;
  • În Moldova nu există nicio linie de sortare dotată cu echipamente de ceruire.

Necesitatea diversificării pieței pentru mere era pe agenda horticultorilor moldoveni de mai bine de zece ani, însă a devenit o problemă acută, de când a început războiul din Ucraina.

Testarea noilor opțiuni de comercializare a merelor proaspete a fost inițiată în 2017 de Asociația „Moldova Fruct”, cu suportul proiectului USAID „Agricultura Performantă în Moldova”. Astfel, dacă merele moldovenești din recolta anului 2020 au fost exportate în nouă țări, cele recoltate în 2021 au ajuns în 25 de state.