Despre Eminescu s-a scris și s-a vorbit foarte mult. Pentru un poet însă, e mai important să-i fie citită și valorificată opera, dar nu doar de specialiști.
Olivia Cucoș, reporter: „La 15 iunie 1889, a murit poetul Mihai Eminescu. Astăzi, și de 15 ianuarie, data nașterii sale, moldovenii, de la vlădică la opincă, țin să-i aducă un omagiu celui care a fost și rămâne cel mai mare poet al limbii române.”
15 ianuarie și 15 iunie sunt două date pe care politicienii noștri nu le ratează, folosindu-se de ele pentru a-și lustrui imaginea în fața posibililor alegători.
„Din păcate, ne amintim de Eminescu pe data de 15 ianuarie și 15 iunie, dar Eminescu este un poet al tuturor. Acum suntem în curtea Teatrului Național „Mihai Eminescu” și mă bucur că de fapt eu sunt ce poate activa în teatrul acesta. Cel puțin odată pe an trebuie să facem un spectacol pentru numele lui Mihai Eminescu. De fiecare dată am posibilitatea să recit ceva poezii din ceea ce a scris marele poet, în special poeziile de dragoste.”
Alexandru Pleșca, actor, Teatrul Național „Mihai Eminescu”
Ca orice mare spirit, n-a fost înțeles de contemporani. Așa cum mulți nu-l înțeleg nici astăzi. Oare să nu mai fie Eminescu pentru aceste timpuri?
„Eminescu se descoperă nu pentru toți oamenii el este o personalitate cu ținută poetică verticală. Astăzi, oamenii nu trăiesc după sentimente, acestea au rămas în urmă.”
„Eminescu era foarte sensibil și era ușor de rănit, uneori era chiar de neînțeles de mulți. Pe el l-au înțeles cînd el nu mai exista. Ca să fii recunoscut, trebuie să mori.”
Doar niște intelectuali autentici cunosc valoarea creației eminesciene. Raisa Vasilache e profesoară de mai bine de 50 de ani și cunoaște nu din auzite de ce moldovenii nu se trag la carte. Mai ales cu tentațiile din ziua de azi.
„Eminescu a fost un mare scriitor român. Nici nu e de mirare că oamenii nu știu cine e Eminescu. Tinerii, doar cu butonatul telefoanelor. Să spună o personalitate sau un scriitor din Moldova, ei nu știu. Cauza este că nu citesc. Creierul se atrofiază dacă nu e pus la treabă.”
Dacă pretindem că Mihai Eminescu este poetul nostru național, ar trebui să știm că a fost și un prozator bun, dar și un publicist cu caracter, deși a trăit doar 39 de ani.
„Eu consider că Eminescu a fost o personalitate foarte importantă în cultura română, iar poeziile sale sunt sursă de inspirație, acestea au adus lumină în familii, în suflete și societate. Eminescu trebuie să rămână în inimile tuturor”Numele lui Mihai Eminescu îl poartă câteva comete, un crater de pe planeta Mercur, dar și numeroase biblioteci, librării, licee, teatre și străzi, din Republica Moldova și din România.
Binecunoscuta agenție spațială NASA a dat numele lui EMINESCU unui CRATER DE PE PLANETA MERCUR – craterul are diametrul de 125 km, este format mai recent, având în interior un model circular numit inel de piscuri, iar crestele luminoase din interiorul craterului Eminescu expun caracteristici neobișnuite de culoare, cu o tentă albăstruie în imaginea anterioară.Multe imagini de pe planeta Mercur, inclusiv imagini ale craterului Eminescu au fost realizate de sonda spațială Messenger, aparținând NASA și lansată în anul 2004.
Numele lui Eminescu a fost dat și unei mici planete, astfel că în catalogul planetelor mici, la nr. 9495, figurează PLANETA EMINESCU:
http://www.minorplanetcenter.net/iau/lists/MPNames.html
UNESCO, drept recunoaştere a universalităţii poetului, la 100 de ani de la moartea acestuia, a declarat anul 1989 “Anul internaţional Eminescu”, iar peste alți ani UNESCO l-a declarat pe Mihai Eminescu „Poetul anului 2000”.