Cartofii mov, o nouă cultură de nișă. Vezi cât e de profitabil
Cartoful mov este o cultură de nișă ce merită atenția celor cu un teren de mici dimensiuni. Pentru că este o cultură mai rară la noi în țară, dar și în general, în lume, cartoful mov are și un preț de vânzare ridicat (între 7 și 15 lei românești kilogramul), ce poate înapoia fermierilor investiția în doar câțiva ani de la înființarea culturii, scrie cotidianulagricol.ro.
Pregătirea terenului pentru cultura cartofului mov începe din toamnă, cu administrarea îngrășămintelor și arătura. Primăvara, cu câteva zile înainte de plantare, terenul se mărunțește bine. Plantarea se face mecanizat, la distanțe de 20-25 cm între plate și de aproximativ 60-70 cm între rânduri. La două zile după plantare terenul se erbicidează, iar după ce cartofii încep să răsară, se administrează tratamentele fungice și cu insecticide, mai ales împotriva gândacului din Colorado. Recoltarea cartofilor mov se face la aproximativ 5 luni de la plantare.
Culoarea mov a acestor cartofi este dată de conținutul mare de antocianini, antioxidanți care protejează organismul împotriva radicalilor liberi ce sunt responsabili pentru apariția cancerului. Antocianinii se întâlnesc și în fructele de pădure, în rodii sau în varza roșie. Consumul de cartofi mov are numeroase efecte benefice pentru sănătate: reglează tensiunea arterială, combate dezvoltarea celulelor maligne de tip canceros, ajută la arderea grăsimilor și a stratului adipos, încetinește procesul de îmbătrânire.