Întâi și întâi, mamele sunt cele care ne marchează viețile și ne definesc personalitatea. Părinții sunt, fără îndoială, rădăcinile și reperele noastre existențiale. Drept răsplată, oamenii de creație dintotdeauna găsesc cele mai originale mijloace de eternizare a lor. La Editura Prut Internațional au apărut două antologii de versuri, semnate de Virgil și Daniela Botnaru: „Pașii mamelor noastre” și „Pașii taților noștri”.
Virgil Botnaru spune că ideea realizării cărților a pornit din rațiuni practice:
„Soția mea fiind profesoară de limbă și literatură română spunea că sunt câteva antologii, dar nu prea găsea poezii despre mamă, tată, când avea nevoie pentru un matineu, spectacol, de exemplu.
Aceste cărți sunt și un omagiu pe care l-am adus părinților noștri. Noi suntem doi antologatori. Sunt mamelor noastre – ale antologatorilor și mamelor noastre – ale tuturor. E un semn de prețuire pentru părinții noștri și tot efortul, toată munca pe care am depus-o la alcătuirea acestor antologii se consacră părinților noștri.
N-am mers doar pe autori canonici, pe nume mari, consacrate, dar am mers și pe autori mai puțin la vedere, dar care au strălucit și ei în materie de poezie despre mamă sau despre tată. Nu este doar o imagine a temei, ci, într-un fel, și o imagine a literaturii de la Eminescu, Coșbuc încoace, cu autori diferiți, poetici diferite, sensibilități diferite.”
Vladimir Beșleagă crede că aceste cărți pot fi cel mare frumos cadou. „Ce mare bucurie a făcut editura Prut cititorilor săi prin aceste două cărți! Este un indiciu, un aport, o susținere a familiei, care în timpurile noastre moderne și mai ales postmoderne este periclitată la orice pas și în orice moment. Iar viața unui individ se formează întâi și întâi în familie, acolo unde sunt părinții, sunt primii pedagogi, educatori, formatori.”
Virgil Botnaru e convins că procesul a fost unul complicat și nu este încă finalizat, căci temele sunt foarte generoase și mai mulți autori au rămas pe dinafară: „Este cumva inevitabil și bineînțeles că vom repara aceste mici carențe într-o altă ediție. Ne dorim ca peste un timp anume să revenim, ca ele să cuprindă mai multe texte, mai mulți autori pentru o imagine cât mai aproape de cea adevărată”.
Antologiile au un tiraj de 750 de exemplare, 300 dintre ele își vor găsi locul în biblioteci. Celelalte își așteaptă cumpărătorii.