Cartarea agrochimică a solului: recolte sporite, profituri mai mari
În era tehnologiilor și a agriculturii digitalizate, ar fi păcat să luăm decizii bazate doar pe intuiție. Pentru a administra eficient îngrășămintele, de exemplu, puteți opta mai întâi pentru cartarea agrochimică a solului, ceea ce presupune o analiză exactă a substanțelor nutritive și a pH-ul solului.
MIHAELA RUDENCO, jurnalist: ”De ce ar avea nevoie azi un producător agricol să-și facă cartarea agrochimică a solului?”
VICTOR CAMERZAN, manager testarea solului și nutriția plantelor: ”Vizual nu poate să ne comunice prea multe solul. Însă supus prin lupa microscopului putem să determinăm care este situația reală cu el.”
MIHAELA RUDENCO; jurnalist: ”Și care sunt avantajele principale pentru el dacă își face cartarea?”
VICTOR CAMERZAN, manager testarea solului și nutriția plantelor: ”În primul rând, acesta este un avantaj economic. Până la urmă, aceasta este o afacere, ce trebuie administrată după toate legitățile. În urma cartării solului, noi determinăm care e conținutul de elemente nutritive din sol și putem să luăm decizia ce normă și ce tipuri de fertilizanți trebuie să administrăm pentru a avea o recoltă maximă și un aport maxim de la fertilizanții pe care i-am administrat.”
Cartarea se poate face înainte de semănat sau imediat după recoltare și presupune 3 etape de bază: măsurarea perimetrului terenului, scanarea solului și prelevarea probelor.
VICTOR CAMERZAN, manager testarea solului și nutriția plantelor: ”Avem o viteză constantă. Periodic oprim pentru ca sonda din spate să preleveze mostrele din sol. 25-30 de înțepături se colectează de pe 3,5, hectare. După ce am terminat colectarea probelor de pe zona dată este necesar să golim recipientul dat, să plasăm tot solul din recipient în pungă și s-o sigilăm pentru evidența probelor. …Aceasta reprezintă o probă de sol.”
Apoi, toate probele colectate sunt transmise spre analiză în laboratorul din Germania. Rezultatele obținute sunt transformate în hărți electronice de administrare a îngrășămintelor și rapoarte cu recomandări pe o perioadă de 4 ani, în funcție de asolament și recolta scontată. În urma cartării agrochimice a solului se fac economii, se îmbunătățește calitatea solului, se obține un profit mai mare și o recoltă sporită cu circa 25%.