Cărpineni, localitatea în care oamenii au grijă de mediu

De șase ani, în comuna Cărpineni, raionul Hâncești, oamenii nu mai aruncă deșeurile organice, dar le transformă în compost, informează Ecopresa.  

Deșeurile sunt adunate într-o ladă specială, unde nu trebuie să ajungă elemente din plastic, cutii de conserve, baterii, sticlă, precum și alte produse care ar putea contamina îngrășământul final.

Ana Brînză, locuitoare, com. Cărpineni, r. Hâncești: „Compostarea se limitează la o mini-groapă improvizată în care noi aruncăm toate resturile ce țin de legume. După o perioadă, ele, într-adevăr, se fermentează.”

 Vera Călugăreanu, locuitoare, com. Cărpineni, r. Hâncești: „Toate aceste deșeuri se transformă în îngrășământ organic, care mai apoi îl folosim la plantarea legumelor, la sădirea pomilor. Într-un așa mod că tot ce trebuie să aruncăm devine un beneficiu pentru familie și pentru mediu.”

La atelierul de discuții despre compost, organizat la Liceul Teoretic „Ștefan Holban” din Cărpineni, localnicii fac schimb de bune practici.

Deșeurile organice sunt compostate și la Grădinița „Lăpușnița” din comuna Cărpineni. Pe teritoriul instituției este o ladă specială pentru compost, în care ajunge iarba cosită, frunzele, dar și deșeurile organice de la bucătărie, în special cojile de legume.

Irina Macaru, directoarea grădiniței „Lăpușnița”, com. Cărpineni, r. Hâncești

„Ne dă posibilitatea să avem un compot bun. Îl folosim ca îngrășământ pentru flori, pentru grădină, și chiar le arătăm copiilor cum din niște frunze uscate sau niște plante tăiate apare acest compost organic.”

Alexandru Arapan este administratorul unei asociații obștești din sat. De câțiva ani, nu mai aruncă deșeurile organice, dar le transformă în compost, pe care îl folosește ca îngrășământ ecologic, produs în propria gospodărie.

Alexandru Arapan, administrator asociație, com. Cărpineni, r. Hâncești: „Toamna, înainte de-a prelucra pământul, îl împrăștiem prin grădină. Primăvara nu săpăm, nu arăm, doar îl afânăm, îl aerisim vreo cinci centimetri cu colțul furcii. După ce plantăm plantele, punem un strat de vreo 20 de centimetri de paie. Paiele păstrează umiditatea solului și se formează insectele și râmele care dau oxigen la pământ, ca să ajute planta să se dezvolte mai bine.”

Comuna Cărpineni are o populație de peste 10 000 de locuitori și este cea mai mare localitate din raionul Hâncești.