Carne de porc mai scumpă de Paști? Producătorii promit că vor menține prețul la carne de porc pe perioada sărbătorilor

Criza din sectorul zootehnic provocată de pesta porcină africană în urma căreia au fost afectate cele mai mari ferme de porci din țară, cea de la Roșcani și Cimișeni, creează temeri că prețul la carne de porc se va majora substanțial. Producătorii dau asigurări, însă, că se vor strădui să mențină prețurile stabile, cel puțin în perioada sărbătorilor de Paști. “Este clar că atunci când există criză, vor apărea factori de destabilizare, nu poți să negi acest lucru, dar ei cum vor apărea așa și vor dispărea”, a declarat Andrian Burduja, președintele Asociației Crescătorilor de Porci din Moldova, în cadrul emisiunii „Actualitatea la Raport” de la Agro TV Moldova.

ANDRIAN BURDUJA, Președintele Asociației Crescătorilor de Porci:

 „Vreau să vă spun că noi acum am revenit la prețul minim care a fost anul trecut, pur și simplu anul acesta așa a ieșit că am avut o scădere cu 40 la sută în perioada după sărbătorile de iarnă și până acum și acum am revenit la prețurile din octombrie – noiembrie pe care noi le-am avut, media anului 2022 – 2023.”

Burduja punctează că problema este nu atât prețul de ieșire din fermă, cât cel de ieșire din magazin. „Din păcate nu toți comercianții sunt corecți și specularea de preț va veni mai mult posibil pe retail, dar nu pe producător”, a spus acesta.

ANDRIAN BURDUJA, Președintele Asociației Crescătorilor de Porci:

„Eu nu cred că în următoarea perioadă prețul se va ridica, noi ne vom strădui cu colegii cel puțin până la finalizarea sărbătorilor de Paști să fie un preț mult mai stabil. În timp va fi o claritate ce vom face cu importul de animale vii.”

Ludmila Catlabuga, ministra MAIA, a declarat că deocamdată procesatorii își pot asigura necesarul de materie primă.

LUDMILA CATLABUGA, Ministra MAIA:

„Consumul noi îl avem de 94 mii tone pe an, respectiv acum este prioritar să putem asigura segmentul de procesare cu materie primă. Da, sigur noi avem și importuri, dar sunt contingentele la aceste poziții, care sunt încă disponibile, procesatorii își pot asigura nivelul de materie primă până când.”

Catlabuga a adăugat că în cel mai scurt timp urmează să fie convocate ședințe cu procesatorii și cu crescătorii de animale pentru a face un apel la solidaritate și a se menține prețul la carne de porc de sărbători.

LUDMILA CATLABUGA, Ministra MAIA:

„Urmează în cel mai scurt timp, săptămâna viitoare, să fie convocate ședințe cu procesatorii și cu crescătorii de animale ca să putem identifica și asigura materia primă pentru segmentul procesare, dar nu în ultimul rând să putem menține prețurile la raft. Și aici venim cu solicitarea de a fi solidari în astfel de situații pentru că până într-un final suntem o țară și ne afectează pe toți.”

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), la începutul anului 2025, R. Moldova avea un efectiv de 379.000 de capete de porcine. Majoritatea porcilor sunt crescuți în întreprinderi agricole (264.000), iar peste 110.000 în gospodăriile casnice. Anul trecut, populația R. Moldova a consumat peste 80.000 de tone de carne de porc, 92% a fost carne locală și 8% de import (circa 5.000 de tone).

Citiți mai mult:

https://agrotv.md/harpacica-usturoi-si-morcov-primele-semanaturi-din-gradinile-de-la-nord/

https://agrotv.md/locuitorii-din-satele-roscani-si-calfa-din-anenii-noi-continua-sa-protesteze-impotriva-inhumarii-celor-65-000-de-porci-sacrificati-din-cauza-pestei-africane-porcine-in-apropierea-satului/

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.