Care sunt secretele unei plantații de lavandă roditoare
O echipă de cercetători, inclusiv Soheil Mahmoud de la UBC, au secvențiat recent genomul de lavandă, scrie cotidianulagricol.ro.
Mahmoud, profesor asociat de biologie la UBC Okanagan, spune că lavanda are multe utilizări, de la uleiurile esențiale la arome, igienă personală și industria farmaceutică.
„Am studiat levănțica pentru o lungă perioadă de timp„, spune Mahmoud. „Am fost întotdeauna curioși în legătură cu această planta, de ce este tolerantă la secetă si de ce este tolerantă la dăunători?”.
Motivul pentru care oamenii de știință doresc să ajungă la rădăcina secretelor de lavandă se datorează faptului că este o cultură importantă care contribuie în mod semnificativ la industria de ulei, în valoare de peste un miliard de dolari.
Proiectul genomului ajută oamenii de știință să descopere rapid genele care direcționează producția de ulei esențial, să înțeleagă elementele de reglementare care controlează exprimarea acestor gene și să învețe cum funcționează genomul în ansamblul său. În plus, secvența genomului poate ajuta cercetătorii să dezvolte markeri genetici pentru „amprentarea” și identificarea diferitelor specii și soiuri de lavandă.
Cercetătorii doresc să învețe cum să producă uleiurile dorite fără a mări cantitatea de ingrediente nedorite. Acestea pot face acest lucru prin intermediul creșterii direcționate și a biotehnologiei plantelor, dar primul pas este de a avea o înțelegere completă a elementelor moleculare care controlează producția componentelor uleiului esențial de lavandă.
„Calitatea uleiurilor esențiale de lavandă depinde în mare măsură de mirosul caracteristic al uleiului, determinat de anumite produse fitochimice numite monoterpene„, explică Mahmoud. „Camforul contribuie la un miros neplacut, iar prezența sa în ulei scade calitatea și valoarea de piață. Pe de altă parte, nivelurile ridicate de linalool și acetat de linalil sunt dorite în uleiurile de lavandă”.