Care sunt prognozele pentru producția de struguri de masă?

Starea la majoritatea plantațiilor de struguri de masă din țară este apreciată ca bună sau foarte bună, potrivit specialiștilor Asociației Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor din Moldova, care au analizat starea viei până la jumătatea lunii iulie, scrie east-fruit.com.

Dacă vremea în a doua jumătate a verii și în timpul campaniei de recoltare va fi favorabilă, recolta de struguri din 2023 în Moldova ar putea depăși 100 de mii de tone.

Anul trecut, producția de struguri de masă în țară s-a ridicat la aproape 120 de mii de tone, în 2021 – circa 85 de mii de tone, iar în 2020 – puțin peste 70 de mii de tone. Recolta maximă de struguri de masă a fost în 2018 – aproximativ 126 de mii de tone.

Experții Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de USAID consideră că, pe lângă condițiile meteorologice relativ favorabile din ultimii doi ani, viile tinere, în special cele plantate după sistemele Pergola și Gable, joacă un rol din ce în ce mai important în creșterea producției de struguri. Potrivit estimărilor, suprafața acestor livezi se apropie de 400 de hectare, iar volumul de producție care are cea mai bună calitate, este de 10-12 mii tone.

Partea mai slabă a viticulturii de masă este că, 85-90 la sută din producția sa reprezintă soiul „Moldova”, întrucât chiar și cei mai buni struguri de acest tip sunt rareori vânduți pentru mai mult de 1 un dolar per kilogram.