Care sunt prețurile de comercializare a merelor la export?

Săptămâna trecută, prețurile angro pentru merele Idared, precum și pentru alte soiuri (Florina, Red Chief etc.), vândute de obicei pe piețele CSI și din România, au crescut în mediu cu 1 leu per kilogram – până la 6-8 lei. Însă, potrivit comercianților, a crescut prețul doar la merele de cea mai bună calitate, scriu analiștii de la EastFruit.  

Motivele creșterii prețurilor la merele din soiurile menționate nu sunt explicite, pentru că piața rusă s-a deschis ușor, doar pentru 32 de întreprinderi ce exportă marfa.

Totodată, Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul unei emisiuni a spus că lista întreprinderilor pentru care restricțiile la exportul fructelor, pe piața rusă, s-ar putea extinde până la sfârșitul acestui an.

Chir dacă, la moment, același Idared este acum de câteva ori mai scump pe această piață decât în ​​Moldova, exportul de mere moldovenești către est (CSI în ansamblu) nu crește semnificativ.

În România, prețurile de cerere pentru merele moldovenești de soiuri demodate, sunt scăzute, puțin sub media predominantă pe piața moldovenească. Producătorii agricoli și comercianți locali exportă „Idared” pe piața din România, dar nu mai mult de unul-două camioane frigorifice pe săptămână.

Adică nu există motive evidente pentru creșterea prețurilor de achiziție la mere în Moldova. Poate, însă, acest lucru se întâmplă sub influența convingerii tot mai mari în mediul agrar că, din ianuarie anul viitor prețul unui măr pentru export atât în ​​România, cât și în CSI va crește brusc. Asta datorită unei scăderi ipotetice a stocurilor de mere comerciale de înaltă calitate în depozitele de fructe din Polonia.