În timp ce multe țări încă nu au decis structura anului școlar noi, mai multe țări europene au luat deja măsuri concrete pentru școlari, chiar și în contextul pericolului tulpinii Delta, relatează DIGI24.
Elevii francezi vor veni la școală după patru scenarii, în funcție de situația epidemiologică. În cazul în care într-o clasă un copil este depistat pozitiv, atunci toți elevii nevaccinați vor învăța de la distanță timp de o săptămână. Cei vaccinați vor veni în continuare la școală. Iar în cazul în care un elev s-a infectat, iar vârsta copiilor din clasa lui e sub 12 ani, atunci toți vor învăța online.
În scenariul roșu, dar și în cel portocaliu, elevii de gimnaziu vor veni la școală pe rând, adică jumătate în format fizic, în timp ce cealaltă jumătate va învăța online.
Masca de protecție rămâne obligatorie în clasă în scenariile verde și galben și va trebui purtată și la exterior dacă numărul cazurilor este în creștere. Cu acordul părinților, tinerii vor putea fi vaccinați în centrele deschise în apropierea unităților de învățământ.
În Franța, 80% dintre profesori sunt imunizați.
Procentul este asemănător și în cazul dascălilor din Italia. Aici, experții din domeniul sănătății au recomandat ca măsurile de protecție de anul trecut să fie respectate și din septembrie. Purtarea măștilor și păstrarea distanței sunt două dintre ele.
Și în Spania, școlile se vor deschide în format fizic. La ore, elevii trebuie să păstreze o distanță mai mare unul față de celălalt, de 1,5 metri. De asemenea, copiii cu vârsta de cel puțin șase ani vor purta masca de protecție.
În Marea Britanie, fiecare țară ia măsuri separate, dar ține cont de regulile generale stabilite de epidemiologi. De exemplu, în Scoția, în cazul în care un elev este testat pozitiv, atunci se va izola 10 zile.
Cei care intră în contact direct cu elevul infectat se vor izola la rândul lor, dar numai până vor face testul, iar dacă rezultatul este negativ pot participa la ore în format fizic.
În România, până acum, se știe că toți copiii vor merge la școală. Nu se știe încă în ce condiții și ce reguli vor fi valabile în noul an școlar. Dar cel puțin peste 60% dintre profesorii români s-au vaccinat.