Care sunt cele mai populare culturi agricole în Moldova?

Biroul Naţional de Statistică informează conform estimărilor preliminare că în ianuarie-iunie 2022 producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier)2 și gospodăriile populației) a marcat 94,3% (în preţuri comparabile) faţă de perioada respectivă a anului 2021. Micșorarea producţiei globale agricole a fost determinată de scăderea producţiei vegetale cu 7,6% și a celei animaliere – cu 5,3%.

Fitotehnie. Pentru roada anului 2022, gospodăriile de toate categoriile au semănat 1568,1 mii ha sau cu 20,7 mii ha (cu 1,3%) mai mult faţă de anul 2021.

Structura suprafeţelor însămânțate cu culturi agricole după categorii de producători indică că cea mai mare pondere o au întreprinderile agricole, cărora le revin 856,7 mii ha sau 55% din toată suprafaţa însămânțată, gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) le revin 423,2 mii ha sau 27% și gospodăriilor populaţiei – 288,2 mii ha sau 18%.

În întreprinderile agricole continuă să fie concentrată cea mai mare parte a suprafeţelor însămânțate cu:

  • tutun (94% din suprafaţa totală a semănăturilor culturii date),
  • porumb pentru siloz și masă verde (92%),
  • sfeclă de zahăr (91%),
  • rapiţă de toamnă (89%),
  • grâu (76%),
  • orz (75%),
  • floarea-soarelui (69%)
  • soia (56%).

Totodată, gospodăriile populației și gospodăriile ţărăneşti (de fermier) dețin 97% din semănăturile cu culturi bostănoase alimentare și suprafeţele sădite cu cartofi, 94% – din suprafeţele plantate cu legume de câmp și 75% din suprafețele însămânțate cu leguminoase pentru boabe.

Zootehnie. Producţia animalieră pe principalele tipuri, conform estimărilor, se caracterizează prin următoarele date:

În ianuarie-iunie 2022 față de perioada respectivă a anului 2021 a fost marcată micșorarea producției (creșterii) vitelor și păsărilor (în masă vie) în toate categoriile de gospodării cu 5,3%, generată de scăderea producției în gospodăriile populației cu 11,0% și în întreprinderile agricole cu 1,3 %.

În pofida faptului că în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 6,7%, în gospodăriile de toate categoriile producţia a scăzut cu 12,3%  în rezultatul micşorării acesteia în gospodăriile populației cu 14,3%.

Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile s-a majorat cu 2,2% în rezultatul creșterii producţiei în întreprinderile agricole cu 8,6%. Totodată, în gospodăriile populației producția de ouă a scăzut cu 2,2%.

La 1 iulie 2022 faţă de data respectivă a anului precedent a fost înregistrată micșorarea efectivului de animale de toate speciile în gospodăriile de toate categoriile ca rezultat a scăderii șeptelului de animale în gospodăriile populației și a efectivului păsărilor în întreprinderile agricole. Totodată, în întreprinderile agricole se evidențiază creșterea efectivelor de animale: bovinelor – cu 42,4%, ovinelor și caprinelor – cu 42,3% și porcinelor – cu 3,5%.