Care este starea culturilor în urma ploilor. Explicația SPECIALIȘTILOR
Cu vremea nu te pui! Dacă 2020 a fost secetos, anul acesta nu ducem lipsă de ploi. Vijeliile au provocat pătulirea culturilor cerealiere de toamnă și de primăvară. Am avut și grindină, și inundații la nivel local, spălări de sol, înnămoliri.
Situația este totuși diferită în funcție de zonă.
BORIS BOINCEAN, doctor habilitat în științe agricole:
„În privința pătulirii grânelor, bineînțeles recoltatul va fi mai complicat. Și aici va trebui să începem în primul rând cu acele masive care sunt pătulite. În ceea ce privește grindina, trebuie să diferențiem, să vedem fiindcă porumbul, sunt martor, știu cazuri când porumbul era foarte puternic atacat de grindină, dar vârful de creștere a rămas sănătos și vreau să vă spun că producția a fost destul de înaltă.
La floarea-soarelui, la sfecla de zahăr aici la fel poate să fie afectat aparatul foliar, dar iarăși, dacă vârful de creștere a rămas sănătos, atunci semănăturile își pot reveni. Bineînțeles că producția scade, la aceiași sfeclă de zahăr, începe creșterea aparatului foliar nou, poate să fie roadă mai mică, dar situația poate să fie salvată.”
Mulți fermieri se întreabă dacă este oare suficientă umiditate în sol în caz de o eventuală secetă pe parcursul verii…
„Acum e vară, procesele de evapotranspirație sunt foarte înalte. De aceea, precipitațiile care acum ne bucură… Bucuria poate fi transformată în scârbă deoarece în lipsa precipitațiilor și evapotranspirației foarte dese, rezervele de umiditate se reduc foarte brusc.”
Culturile de toamnă nu sunt expuse unui asemenea risc, căci cantitatea de umiditate care este la moment, este suficientă pentru a obține o producție destul de bună, dacă nu va fi grindină și alte condiții nefavorabile.
„Dar la culturile de a doua grupă, cum ar fi porumbul, floarea-soarelui, soia, aici pot să fie probleme serioase în lipsa umidității. Din a doua grupă suferă, ba chiar și porumbul suferă, nu doar din cauza precipitațiilor, dar și din cauza temperaturilor scăzute. Noaptea temperaturile sunt relativ scăzute.”
Din cauza ploilor abundente, mulți gospodari au stropit cu erbicide.
„Și temperatura joasă, și chimicatele folosite sunt factori stresanți, care supresează creșterea plantelor. Dar sperăm că temperaturile se vor normaliza și situația va reveni la normal.”
Potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii, vremea nefavorabilă a devastat suprafețe impunătoare de semănături – aproximativ 3 mii de hectare. Pagubele materiale pentru fermieri sunt estimate la aproximativ 30 milioane de lei.