Care este nivelul de risc pentru investițiile energetice în Moldova

Nivelul general de risc al Republicii Moldova pentru investițiile în sectorul energetic față de regiune este unul scăzut, constată Secretariatul Cartei Energiei în cea de-a cincea ediție a publicației sale emblematice, Evaluarea Riscului în Investiții Energetice (EIRA).

Potrivit studiului care a analizat situația din 20 de state din Africa, Asia și Europa, dintre cele trei domenii de risc, în Republica Moldova riscul discriminării între investitorii străini și cei autohtoni este mai mic decât riscurile de politică imprevizibilă și schimbări de reglementare și încălcarea obligațiilor statului, transmite știri.mdcu referire la mold-street.com.

Performanțe și indicatori

Autorii susțin că Moldova are o performanță foarte bună la un indicator EIRA, o performanță bună la trei indicatori EIRA și o performanță moderată la al cincilea indicator.

Statul de drept este indicatorul cu cel mai mare punctaj la 81, urmat de managementul proceselor de luare a deciziilor cu un punctaj de 74, mediul de reglementare și condițiile de investiții – cu 71 puncte și previziunea schimbării politicilor și reglementărilor – cu un scor de 65.

Indicatorul cu cel mai mic punctaj este cadrul pentru un sistem energetic durabil, care are un scor de 52 de puncte.

Și la subindicatori performanța generală a Moldovei este bună.

Subindicatorii cu cel mai mare punctaj sunt independența în domeniul reglementării și respectarea drepturilor de proprietate, cu 94 și, respectiv, 85 de puncte.

Un scor bun se atestă la șase subindicatori, și anume: gestionarea și soluționarea litigiilor dintre investitori și stat (76), robustețea obiectivelor și angajamentelor de politică și guvernanței instituționale, ambele cu un scor de 75, transparență și măsuri anticorupție (72), planificarea politicilor privind tranziția către energie curată (62) și restricțiile privind investițiile străine directe (61).

Pentru subindicatorul Structura pieței și concurența industriei de energie electrică, scorul său este de 57, urmat de comunicarea viziunii și politicilor cu 56, iar protecția mediului, drepturile omului și cele gender au 52 de puncte.

Moldova trebuie să îmbunătățească rezistența sistemului energetic

Subindicatorii cu cel mai mic punctaj sunt reziliența energetică cu 50 de puncte și măsurile de sprijinire a tranziției către o energie curată cu un scor de doar 43.

„Deși Republica Moldova reduce progresiv riscurile legale și de reglementare asociate investițiilor în energie, trebuie să depună mai multe eforturi pentru a îmbunătăți rezistența sistemului său energetic și pentru a crea un mediu propice pentru realizarea unei tranziții către o energie curată”, susţin autorii studiului, lansat la Bruxelles.

Secretarul general al Cartei Internaționale a Energiei, Guy Lentz, a informat că raportul EIRA reprezintă un efort unic al organizației de a ghida guvernele în a-și face cadrele legale și de reglementare rezistente și pentru a le spori pregătirea pentru tranziția energetică.

În același timp, raportul își propune, de asemenea, să ofere comunității investitorilor informații despre cele mai recente evoluții din sectorul energetic al țărilor participante, inclusiv: obiectivele lor de politică, revizuirile cadrelor legale și de reglementare și stimulentele oferite pentru a facilita investițiile în tehnologii de energie curată.

Secretarul general a adăugat că EIRA 2022 se bazează pe domeniul de aplicare și metodologia revizuite, aprobate de Conferința Cartei Energiei la începutul acestui an, după mai bine de trei ani de analize și discuții intense. Domeniul de aplicare actualizat al EIRA reflectă angajamentele asumate de țări în cadrul Acordului de la Paris și eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice.