Care este motivul scăderii preţului la strugurii din soiul Moldova?
De la începutul lunii decembrie, pe piața locală, prețul angro la strugurii de soiul Moldova a scăzut cu 1-2 lei – în medie, până la 12 lei pentru un kilogram. Totodată, potrivit viticultorilor, exportatorii oferă 12-13 lei pentru strugurii „Moldova” de cea mai bună calitate, timp în care comercianții locali sunt gata să plătească și mai puțin pentru acest soi – 8-10 lei pentru un kilogram. Această situaţie este condiționată de mai mulți factori.
În primul rând, consumatorul mediu, chiar și la începutul iernii, preferă să meargă după struguri nu în supermarketuri, ci în piețe sau la tarabe comerciale, deoarece este o alegere mai mare și există posibilitatea de a alege mărfurile cu propria mână.
În sezonul rece, supermarketurile, de obicei, se orientează la achiziționarea strugurilor de import, în principal soiuri albe și roz. În luna decembrie a acestui an, strugurii albi predomină în principalele lanțuri de supermarketuri și mini-marketuri din Chișinău, dar din producția locală.
În supermarketuri, strugurii „Moldova” sunt mai puțini, iar calitatea acestora este scăzută, nivelul prețului cu amănuntul fiind de 15-17 lei pentru kilogram, de două ori mai ieftin decât costul strugurilor albi fără semințe.
În al doilea rând, conform reprezentanților Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova, în frigiderele întreprinderilor viticole și comerciale din ţară rămân circa 1-2 mii de tone de struguri “Moldova” de calitate pentru export. Unii producători au considerat că nu este profitabil să le vândă acum, având în vedere tendința pe piaţă. Probabil ei speră să le comercializeze în luna ianuarie pe piețele din Uniunea Europeană.