Vara este anotimpul în care căpuşele creează probleme. Acestea sunt prezente atât în zonele rurale, cât și în cele urbane.
Preferă păduri umbroase și umede, poienițe cu multă iarbă, câmp deschis cu arbuști, parcuri, bazine acvatice cu o vegetație abundentă, se adăpostesc sub frunze și printre rădăcini.
Specialiștii atenționează că numărul lor este în creștere.
O mușcătura de căpușă, dacă aceasta nu este înlăturată imediat și locul nu este spălat cu apă curată, săpun și prelucrat cu tinctură de Iod sau alcool etilic, poate deveni extrem de periculoasă, pentru că se poate ajunge la maladii grave precum encefalita sau boala Lyme.
Iată câteva indicații pentru a evita pericolul:
- când mergeți la plimbare, camping, pescuit sau faceți alte activități în aer liber, purtați haine de culoare deschisă, care vă acoperă brațele și picioarele;
- mergeți pe mijlocul cărărilor și evitați să atingeți plantele din jur;
- la întoarcere, verificați hainele și analizați minuțios corpul în fața oglinzii;
- în cazul copiilor, se examinează regiunile de subraț, genunchi, abdomen, gât și cap.
Pentru a înlătura insecta, nu se recomandă răsucirea, smulgerea sau strivirea ei. Aceste proceduri ar putea duce la transmiterea unor bacterii sau viruși. Trebuie folosită o pensetă cu vârful ascuțit.
Persoanele mușcate trebuie să se adreseze la medic, imediat ce observă apariția semnelor de boală, cum ar fi febră moderată, slăbiciuni, dureri în articulații și mușchi.
Căpușele pot fi aduse în casa sau gradină de câini sau pisici, care și ei sunt expuși când aleargă prin iarbă. De aceea, trebuie verificate minuțios atunci când revin acasă.
Până în prezent, mai mult de șapte persoane au avut de suferit de la mușcăturile căpușelor, molipsindu-se de maladii grave.
Potrivit Agenției Națională pentru Sănătate Publică, cel mai frecvent boala este depistată în municipiul Chişinău, Bălți, Orhei, Strășeni, fiind condiționată în mare măsură de adresabilitatea înaltă a populației acestor teritorii după asistență medicală.