Căpșunul protejat de boli și viruși demonstrează performanță
Primii stoloni de căpșun cu un grad sporit de calitate biologică și protejați de viruși și boli demonstrează performanță.
Constantin Popescu, membrul unei cooperative agricole, a declarat că materialul săditor produs în sera computerizată, s-a prins în proporție de aproape 100%, ceea ce nu se poate obține în cazul stolonilor refrigerați, importați de producătorii de căpșun, care au un grad de prindere de doar 80 la sută.
„Anul trecut a fost primul an de testare și am obținut material săditor de prima categorie, datorită sistemului de control computerizat al umidității, temperaturii aerului și fertigării constante.”
Sera este amplasată în satul Blindești, raionul Ungheni. Are o suprafață de circa 4000 m2 și este dotată cu centru de control computerizat care monitorizează și dirijează temperatura și umiditatea din interior. Plantele-mamă se dezvoltă în substrat de cocos. Pepiniera are capacitate de a asigura cu material săditor până la 20 de hectare în fiecare an. Investiția totală în instalarea și dotarea noii construcții a fost de circa 3 milioane de lei.
În prezent, pepiniera produce material săditor de calitate superioară de plante certificate procurate de la producătorii din Europa. Unul din soiurile multiplicate în 2020 este Marmolada, fructele cărei se evidențiază prin gustul și aroma lor deosebită. Soiul este în proces de testare și urmează a fi propus pentru certificare și introducere în Catalogul Soiurilor de Plante din Republica Moldova.
În prezent în Republica Moldova sunt înregistrate circa 2000 de hectare de căpșuni, iar suprafața alocată acestei culturi se extinde foarte repede. Conform tehnologiei de producere plantațiile de căpșun trebuie să fie reînnoite la fiecare 2-3 ani. De regulă, costul pentru procurarea materialului săditor constituie circa 40 la sută din investițiile necesare la înființarea unei plantații de căpșun în câmp deschis.