Căpșune made in Moldova. Producătorii sunt în plin proces de recoltare

Așteptate un an întreg, căpșunile moldovenești, crescute în solarii și coapte de razele soarelui, de la începutul lunii mai ne încântă deja cu parfumul lor proaspăt și gustul aromat. Ca să le aibă pe masă, doritorii își scotocesc buzunarele, iar producătorii își suflecă mânecile și lucrează de zor, într-un regim neîntrerupt.

La fel o face și Mihail Malcocean, un agricultor din localitatea Copanca, raionul Căușeni care deține o plantație de 50 de ari de căpșuni pe teren protejat, iar la moment este în plin proces de recoltare a roadei, relatează studio-l.online.

Iese primul pe piață cu cele mai aromate fructe și crește soiuri care nu mai găsești în regiune. Fermierul deține 10 solarii cu căpșuni, pe o suprafață totală de 50 de ari.

Muncitorii au plantat materialul săditor sub o peliculă de mulcire, în care se află sistemul de irigare prin picurare.

Iar printre rândurile de căpșuni, aceștia au așternut paie. În cei 50 de ari de căpșuni, fermierul a investit câteva mii de euro. Pentru a fi competitiv pe piața și să nu ducă lipsă de clienți, fermierul importă materialul săditor din Italia și Germania.

Acestea se deosebesc de soiurile locale prin intensitatea culorii și a gustului. Spune însă că piața de desfacere din Moldova este prea mică și oferă condiții primitive.

Femierul spune că pentru a culege roada, are nevoie zilnic de muncitori. Între timp, la piața din Căușeni, căpșunele au ajuns deja în vânzare la prețul de 100 de lei per kilogram.

Cumpărătorii spun că prețurile sunt mari, dar justificate. În magazine, un kilogram de căpșuni costă până la 120 de lei.