Căpșuna de import în Moldova, tot ma ieftină
În ultima săptămână, oferta de căpșună importată, în special din Grecia, a înregistrat o creștere semnificativă în rețelele de magazine și pe piețele de desfacere din Moldova. Potrivit specialiștilor de la EastFruit, prețurile la nivel de retail variază considerabil, pornind de la 130-150 de lei/kg, pentru vânzările la tejghea și pe piețele tradiționale, până la 160-180 de lei/kg, pentru retailul de tip supermarket și butic), informează EastFruit.
Unele lanțuri de magazine au deja reduceri pentru acest produs, determinând o scădere a prețurilor de vânzare la nivelul celor de pe piețele tradiționale. În majoritatea cazurilor, fructele arată impecabil: sunt mari, cu formă regulată și uniform colorate într-o nuanță strălucitoare.
Reprezentanții Asociației Pomușoarele Moldovei atrag atenția că această situație îngrijorătoare pentru producătorii locali de fructe are două motive principale. Primul este că în ultimii trei-patru ani, cantități semnificative de căpșună importată au apărut pe piața moldovenească din ce în ce mai devreme. Dacă în trecut, căpșuna disponibilă în ianuarie-februarie cu prețuri de cel puțin 10 euro/kg în retailul premium era considerată exotică pentru consumatorii locali și acceptabilă pentru fermieri, acum prezența căpșunei în aer liber în februarie, la prețuri de 7-8 euro/kg, reprezintă o realitate diferită pe piață.
Al doilea motiv, derivat din primul, este presiunea puternică a prețurilor la căpșuna importată asupra prețurilor de pornire ale căpșunei locale. Această presiune se va menține pe termen lung. În cel mai bun caz, căpșuna de seră din Moldova va apărea pe piață în aprilie. Cu toate acestea, în decurs de o lună și jumătate-două, consumatorii orientați către achiziționarea de fructe timpurii vor avea ocazia să consume căpșună timpurie la prețuri relativ scăzute. În acest context, chiar și iubitorii patrioților ai gustului „special” al căpșunei locale vor ezita să o cumpere la un preț cu 20-30% mai mare decât cel al căpșunei din Grecia sau Turcia.
Din toate acestea reiese că nivelul de pornire al prețurilor pentru căpșuna de seră din Moldova va continua să scadă de la an la an. Sau, alternativ, fermierii moldoveni care cultivă căpșună timpurie vor trebui să găsească o modalitate de a o oferi consumatorilor cel puțin începând cu luna martie.