Capra Albă de Banat: rasa autohtona, cu productivitate superioară, pe care a mizat un tânăr fermier

Capra Alba de Banat a reintrat in atenția fermierilor romani, datorita adaptabilității sale foarte bune la climatul nostru, precum si a productivității superioare. Rasa autohtona este din păcate in prezent pe cale de dispariție, de aceea crescătorii care se ambiționează sa crească Alba de Banat sunt demni de lauda. Va prezentam in acest articol un asemenea exemplu.

Florin Balaș, in vârsta de 29 ani, este un tânăr fermier din comuna Berceni, care, in 2012, s-a hotărât, pe lângă munca in gradina, sa înceapă sa crească si câteva căprițe. Ceea ce a început ca o simpla încercare, micul fermier a ajuns astăzi sa dețină 60 de exemplare din rasa Capra Alba de Banat, precum si din rasa Carpatine.

„Ne bucuram de viată la curte de mai bine de 18 ani, chiar daca am crescut in București. Avem o gospodărie cu gradina de legume, livada. Eu am terminat Liceul Agricol, in domeniul Veterinar. Am început din curiozitate mai mult, sa cresc o capra, apoi am decis sa cumpăram primele exemplare din rasa Capra Alba de Banat. Îmi doresc sa mă extind pe partea de reproducție animale”, ne-a povestit Florin Balaș.

Capra Alba de Banat: sociabile, inteligente si cu un „lapte fantastic de bun”

Tânărul fermier s-a decis sa investească in rasa capra Alba de Banat deoarece are o capacitate deosebita de adaptare, in special la clima noastră.

 „Am înțeles ca aceasta rasa este pe cale de dispariție, lucru care ne-a ambiționat si mai mult sa investim timp si toate resursele noastre in creșterea lor. Nu bucuram ca este o rasa perfect adaptabila la clima noastră, plus ca si ponderea bolilor este mult redusa. Din păcate, la rasele străine, predispunerea la boli este mai ridicata”, ne-a mai explicat crescătorul.

Capra Alba de Banat are in medie o prolificitate de circa 1-3 iezi pe fătare, iar in ceea ce privește productivitatea aceasta este de aproximativ 3 litri pe zi/pe capra, in cazul exemplarelor multipare.

„Eu nu le forțez cu suplimente pentru producția de lapte, astfel ca exemplarele dau cam 3 litri. Cele la prima fătare dau cam 1,5 – 1,7 kg. Procentul de grăsime se situează intre 3,5 – 5,5%, cu maxima de 8%”, ne-a mai explicat Florin Balaș.

Toate cerealele pentru animale sunt măcinate in cadrul fermei pentru a avea siguranța unui amestec echilibrat si lipsit de substanțe dăunătoare.

„Ne concentram pe calitatea mediului in care trăiesc si pe verificarea stării lor de sănătate. Alegem cea mai buna alimentație pentru căprițele noastre, fie ca este vorba despre fan de lucerna, paie de orz, leguminoase, cereale sau șrot de floarea soarelui”, ne-a mai spus fermierul.

De asemenea, pentru a se asigura ca exemplarele sale din rasa Capra Alba de Banat au cele mai bune condiții de dezvoltare, grajdul căprițelor este, bine iluminat si aerisit, având totodată si sistem de hrănire ce menține nutrețul in condiții optime de igiena.

„Menținem se zonalitatea naturala a lactației, adică nu facem tratamente hormonale. Lactația durează la exemplarele noastre din rasa Capra Alba de Banat din martie pana la începutul lunii octombrie”, afirma crescătorul.

Dificultățile de a obține certificatul de urbanism

Tânărul fermier își dorește sa acceseze fonduri europene pentru măsura Dezvoltare ferme mici, ce dispune de un sprijin financiar in valoare de 15.000 euro, numai ca, din motive mai puțin obiective i s-a refuzat acordarea certificatului de urbanism din partea Primăriei de care aparține.

„Primăria Comunei Berceni îmi refuza eliberarea unui certificat de urbanism pe motiv ca as face abatorizare/sacrificare de animale. Problema este ca ceea ce au scris dânșii nu este adevărat. Codurile CAEN eliberate pentru activitatea mea se refera la strict reproducție si creștere. Având in vedere ca nu am primit certificatul de urbanism, am fost nevoit sa anulez  autorizația de la DSV Ilfov, riscam alte nereguli”, ne-a spus crescătorul.

Capra Alba de Banat: caracteristicile rasei

Cei interesați de creșterea rasei Capra Alba de Banat este important sa cunoască si cele mai importante caracteristici: capul acestora este mic, iar gatul de lungime medie, membrele sunt puternice.

Ugerul este de asemenea dezvoltat, având o forma de para, pretabil inclusiv la mulsul mecanic. Exemplarele din rasa Capra Alba de Banat nu au coarne.

Florin Balaș își dorește sa se extindă in viitor doar pe partea de reproducție a animalelor si sa devina de asemenea o sursa principala de produse Premium, pregătite artizanal, din lapte de capra, cel puțin pentru localitățile limitrofe.