Cantitatea de nitrați poate fi depistată doar în urma analizelor de laborator

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a elaborat planul de monitorizare al controlului la nitrați, inclusiv pentru produsele autohtone. Totodată, agenții economici care intenționează să comercializeze anumite produse sunt obligați să aibă un document ce atestă inofensivitatea acestora, scrie radiomoldova.md.

„Certificatele respective se elaborează în baza investigațiilor de laborator de către inspectorii subdiviziunilor teritoriale. Pentru fructe și legume este certificatul de conformitate a calității. În certificatul de inofensivitate sunt indicați parametrii de nitriți și nitrați, metale grele, în funcție de investigațiile efectuate. În document sunt menționate, de asemenea, normele admisibile și cantitatea de facto de nitrați depistată în laborator pentru produsul respectiv.”, a declarat șeful adjunct al direcției Siguranța Produselor Alimentare de Origine Nonanimala, din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Svetlana Șveț.

Cantitatea de nitrați în produse poate fi depistată doar în urma analizelor efectuate în laboratoarele acreditate în domeniul respectiv. Alte metode de depistare a nitraților și nitriților, în fructe și legume, nu sunt eficiente, menționează specialistul ANSA.

„Mulți utilizează nitrometre, dar cantitatea de nitrați depistată de aceste aparate este una aproximativă. Nitrometrele nu sunt supuse controlului metrologic, respectiv nu sunt calibrate periodic, deci nu pot servi ca dovada în caz de un litigiu sau pentru adresare în instanța de judecată.”

La prima vedere nu poate fi determinat conținutul de nitrați, dar specialiștii ANSA vin, totuși, cu unele recomandări: roșiile nu trebuie să aibă pete albicioase, castraveții nu trebuie să fie moi, frunzele de salată nu trebuie să aibă margini brune – aceste lucruri ar putea indica faptul că produsele conțin nitrați. La fel, pepenele roșu nu trebuie să aibă pete albe, iar verdeața cu tulpina foarte groasă și de culoare închisă poate indica, de asemenea, faptul ca are un conținut sporit de nitriți.

Specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă populația să solicite de la comerciant certificatul de conformitate al calității pentru a fi siguri de inofensivitatea produselor.

În cazul în care ați depistat produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, puteți depune o petiție la Agenție la numărul de telefon: 0(22) 26 46 43 /Linia Verde: 0 800 800 33 / Viber: 067675544.