Caniculă, furtuni, incendii și dezastre naturale… se anunță „cod roșu pentru umanitate”

 

Impactul dăunător al umanității asupra climei este o „declarație de fapt”, spun oamenii de știință ai ONU într-un studiu de referință. Raportul spune că emisiile continue de gaze încălzite trebuie văzute, de asemenea, ca o limită cheie de temperatură. Autorii arată, de asemenea, că o creștere a nivelului mării de 2 metri până la sfârșitul acestui secol „nu poate fi exclusă” scrie realitatea .md

Totuși, există o nouă speranță că reducerile profunde ale emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea stabiliza creșterea temperaturilor.

Această evaluare sobră din partea Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) apare într-un document de 42 de pagini cunoscut sub numele de Rezumatul pentru factorii de decizie politică.

Dacă ne unim forțele acum, putem evita catastrofa climatică. Dar, după cum arată clar raportul de astăzi, nu există timp pentru întârziere și nu există loc pentru scuze. Mă bazez pe liderii guvernamentali și pe toate părțile interesate pentru a asigura COP26 să fie un succes, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.

În tonuri puternice și sigure, documentul IPCC spune că „este fără echivoc faptul că influența umană a încălzit atmosfera, oceanele și uscatul”.

Potrivit prof. Ed Hawkins de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, și unul dintre autorii raportului, oamenii de știință s-au expus clar cu privire la acest subiect.

Este o declarație de fapt, mai siguri decât atât nu putem fi; este fără echivoc și incontestabil faptul că oamenii încălzesc planeta.

Autorii raportului spun că, din 1970, temperaturile globale ale suprafeței au crescut mai repede decât în ​​orice altă perioadă de 50 de ani în ultimii 2.000 de ani.

Această încălzire „afectează deja multe condiții meteorologice și climatice extreme din fiecare regiune de pe glob”. Fie că sunt valuri de căldură precum cele experimentate recent în Grecia și vestul Americii de Nord sau inundații precum cele din Germania și China, „atribuirea lor influenței umane s-a consolidat” în ultimul deceniu.

Noul raport clarifică, de asemenea, că încălzirea pe care am experimentat-o până acum a făcut schimbări în multe dintre sistemele noastre de susținere planetară, care sunt ireversibile pe perioade de timp de la secole la milenii. Oceanele vor continua să se încălzească și să devină mai acide. Ghețarii montani și polari vor continua să se topească timp de decenii sau secole.

Consecințele vor continua să se înrăutățească pentru fiecare moment de încălzire. Pentru multe dintre aceste consecințe, nu mai este cale întoarsă, a declarat profesorul Hawkins.

Când vine vorba de creșterea nivelului mării, oamenii de știință au modelat un interval probabil pentru diferite niveluri de emisii. Cu toate acestea, o creștere de aproximativ 2 m până la sfârșitul acestui secol nu poate fi exclusă, la fel cum nu poate fi exclusă o creștere de 5 m până în 2150. Astfel de rezultate, deși sunt improbabile, ar amenința milioane de oameni în zonele de coastă.

Cinci impacturi viitoare

  1. Temperaturile vor atinge 1,5C peste nivelurile 1850-1900 până în 2040 în toate scenariile de emisii
  2. Arctica va fi probabil lipsită de gheață în septembrie cel puțin o dată înainte de 2050 în toate scenariile evaluate
  3. Va exista o creștere a apariției unor evenimente extreme „fără precedent în evidența istorică” chiar și la încălzirea de 1,5C
  4. Evenimentele extreme ale nivelului mării care au avut loc o dată pe secol în trecutul recent se estimează că vor avea loc cel puțin anual în mai mult de jumătate din amplasamentele de mareometrie până în 2100
  5. Probabil vor fi creșteri de incendiu în multe regiuni

În timp ce viitoarele proiecții ale încălzirii sunt mai clare ca niciodată și multe efecte pur și simplu nu pot fi evitate, autorii avertizează împotriva fatalismului.

„Scăderea încălzirii globale minimalizează într-adevăr probabilitatea de a atinge aceste puncte de întoarcere”, a spus dr. Otto. „Nu suntem condamnați”.