Când vom gusta struguri proaspeți, autohtoni
Iurie Bivol, din satul Bardar, Ialoveni, a reușit să-și transforme pasiunea pentru agricultură într-o afacere – cultivă struguri ecologici în sere.
„Necesitatea cultivării strugurilor în seră a venit de la problemele create în substratul solului, salinizarea solului. Am făcut probă, am văzut că plantele rezistă și rodesc în așa condiții. Fiind un exportator mare de fructe din Republica Moldova, am convenit la această cultură, deoarece strugurii îi putem vinde,” afirmă Iurie Bivol, agricultor.
Investițiile în vinuri sunt asemeni celor în artă, dar au și un grad de risc precum jocurile la bursă. Suma necesară pentru plantarea unui hectar ajunge la zeci de mii de euro, iar profitul vine abia peste 5-6 ani.
„Chiar dacă avem problema realizării producției pe piața internă, încărcăm în tir și exportăm în Europa. Anul trecut, am exportat mixuri cu prune, struguri cu prune, s-au vândut la un preț bun, și în Federația Rusă am exportat.”
Chiar dacă strugurii din sere se vând timpuriu și la un preț mai mare, calculând cheltuielile, veniturile sunt ca pentru cei crescuți în câmp deschis.
„În sere, vița de vie iese timpuriu, la un preț mai mare. În schimb, utilajele de protecție sunt costisitoare. Când calculăm sinecostul și venitul la kilogram pe produs, sunt cam pe același cântar cu aceea din câmp. Acolo sunt investiții mai mici, dar în sere sunt mai mari, amortizarea investițiilor tot se reflectă asupra prețului.”
Prin supermarketuri, găsim adesea struguri din import. Iurie Bivol afirmă că aceștia nu sunt o concurență pentru producția autohtonă.
„Ei se vând în cantități foarte mici și nu văd o concurență a strugurilor de import cu ai noștri din seră. Noi ieșim cu vânzarea strugurilor din seră la 30-40 de lei, iar la acel de import numai transportul costă atâta.”
În luna iulie, vom putea mânca struguri de producție autohtonă.
„Primii struguri vor apărea la prima decadă a lunii iulie, așa aproximativ. Dar depinde de condițiile climaterice, de lumina soarelui, atunci începem recoltarea. Recoltarea durează în jur de 20 de zile, o facem eșalonat, adunăm strugurii care primii s-au copt,” menționează Iurie Bivol, agricultor.
Vița de vie este cultivată în Republica Moldova, atât pentru consum, cât și pentru vin, țara noastră fiind recunoscută pentru vinurile deosebite.