Când un mărțișor costă cât o pâine, nu îți este a sărbătoare
Mărțișoarele, suvenirele și florile de grădină, pe care le găsim în comerț în mai multe sectoare din capitală, sunt primele semne că primăvara e aproape. Vânzătorii spun că de la an la an au tot mai puțini cumpărători.
„Oamenii cumpără, dar cu fiecare an este tot mai rău și mai rău. Banii sunt tot mai puțini și, respectiv, și tradițiile se pierd când oamenii se gândesc cum să obțină o bucată de pâine, dar nu la astea. Cu opt ani în urmă, când am început a vinde, acum eu nu mai fac asta, erau puțini care se ocupau cu vânzări, dar erau mulți cumpărători, acum are cine vinde, dar nu are cine cumpăra. Înainte mai veneau și turiștii și cumpărau simbolul țării.”
„Eu confecționez manual, tot anul când dispunem de timp confecționăm mărțișoare. Cea mai scumpă e o lucrare de 150 lei. Târgurile sunt o sursă de existență pentru familia mea. Acum, la început, cumpără mai puțin.”
Pentru pensionari aceste târguri sunt o sursă de existență, dar și o alinare.
„Pentru pensionari și persoane fără serviciu târgurile sunt importante. Eu tot sunt pensionară și pentru mine e o plăcere să creez și apoi să vând. Când nu sunt târguri noi lucrăm, ca să venim atunci când sunt târguri. Acum am țesături, covorașe, fețe de mese, ceea ce putem face noi. Oamenii din când în când mai cumpără.”
Unii comercianți sunt nevoiți să majoreze prețurile pentru a avea un profit decent.
„Viața ne impune să ieșim aici. Toate produsele noi cu care am ieșit sunt puțin mai scumpe, dar oricum au rămas pământești. Aici este lucru manual, fac un cuib pentru păsări. Pentru mine nu este un lucru, este o plăcere. Eu acum sunt pensionară și m-am regăsit în asta, dar venitul ce-mi vine din lucrări este o dată în an. Nu este mare profit, căci lumea nu mănâncă o dată în an.”
Scumpirile din ultima perioadă îi scot în stradă, căci pensia nu le ajunge pentru a achita facturile.
„Am pensia 1400 lei, dar pentru gaz a venit un preț extrem de mare, 7000 de lei este prea mult pentru comunale. Cum să trăim mereu în minus? Guvernarea nu a avut grijă de noi și nu s-a isprăvit cu lucrul său.”
Chiar dacă sunt puțin mai scumpe, cumpărătorii spun că mărțișoarele rămân a fi o tradiție.
„Este un lucru frumos, pe care îl putem purta, dar și face cadou plăcut omului drag. Prețurile sunt destul de mari, dar dacă vrei să faci un gest frumos, tu nu te uiți la bani, deoarece banii vin și pleacă, iar acest cadou rămâne. ”
Un mărțișor costă între 5 lei și 200 de lei. Prețul variază în funcție de complexitatea și dimensiunea modelului.