Edificiul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, monument arhitectural de importanță națională, are nevoie de investiții de milioane, relatează NordNews.md. Tavanul clădirii dată în exploatare în anul 1990 trebuie reparat. Unele fisuri s-au extins și în sala de spectacole.
„Cred că observați această fisură, care cu anii devine tot mai mare și noi am încercat să delimităm această zonă. De aici, crăpătura a ajuns și în sala de spectacole și când sunt ploi abundente curge peste scaunele pentru spectator.”
Onorina Burlac-Tănase, director interimar, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Bălți
Reparația acoperișului ar costa peste 5 milioane de lei. Administrația teatrului a scris un proiect de aproape 200 de mii de lei, dar speră și la alte finanțări.
Anul trecut, cu suportul Ministerului Culturii, au fost reparate blocurile sanitare.
„Teatrul are o clădire enormă și necesită și cheltuieli enorme. Este foarte complicat de întreținut, mai ales cu prețurile actuale. Suntem susținuți de minister în proporție de 80%, doar salariul.”
Onorina Burlac-Tănase, director interimar, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Bălți
Teatrul Național din Bălți va primi din partea Guvernului un grant în valoare de un milion de lei pentru procurarea echipamentului modern de sunet. Asemenea investiții nu au mai fost făcute de 15 ani.
„La prima vedere când intri aici, s-ar părea că este dotat, dar puține din ele funcționează. Aici lucrează doar două amplificatoare care sunt în scenă. În rest, nu funcționează. Acolo tot nu funcționează nimic. Sistemul pentru căști care se folosea la traduceri în limba rusă, nu mai funcționează.”
Radu Tabarcea, regizor de sunet
„Preconizam și pentru lumini, dar am estimat cât ne-ar costa acest echipament tehnic de lumini și sunet, și este o sumă foarte mare. Ne vor ajunge bani doar pentru sunet.”
Onorina Burlac-Tănase, director interimar, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Bălți
Actorii spun că banii oferiți de Guvern vor contribui la sporirea calității spectacolelor jucate pe scena naționalului bălțean.
Când ai nevoie de un microfon și începe să bâzâie în timpul spectacolului sau ai nevoie de lumină, este în detrimentul produsului pe care îl facem pentru spectatorii noștri. Noi nu avem dreptul să ne lăsăm spectatorul dezamăgit.”
Pavel Lupăcescu, director artistic
„Acest grant este extrem de necesar pentru că sunetul este important într-un spectacol și mai ales toată coloana sonoră, care lasă de dorit, pentru că este din anii 90, când a fost deschis teatrul.”
Ina Ilașciuc-Ungureanu, actriță
În acest an, din resursele proprii, administrația teatrului intenționează să instaleze 40 de geamuri noi. Un proiect la fel de important este montarea unor panouri fotovoltaice, pentru a reduce din cheltuielile la consumul de energie care se cifrează la zeci sau chiar sute de mii de lei.