Când se plantează gardul viu și care sunt pașii
Cand se planteaza gardul viu, dar si care sunt pasii daca esti incepator in ale gradinaritului. Afla la ce distanta se planteaza gardul viu si de cate plante ai nevoie me metru liniar. Ce trebuie sa stii daca vrei sa ai o curte exemplara, scrie cand.ro.
Asadar, incepem cu intrebarea cand se planteaza gardul viu. Trebuie sa stii ca perioada optima pentru a planta este primavara devreme sau toamna, cu 2-3 saptamani inainte de venirea primului inghet.
Bineinteles, daca alegi sa plantezi gardul viu primavara, ar fi bine sa consulti si prognoza meteo pentru a te asigura ca nu mai exista pericol de inghet sau ca nu va veni un val de aer rece, ce ar putea pune in pericol arbustii.
Desigur, plantarea se poate face si in perioada de vegetatie, insa doar in conditiile in care arbustii au un balot de pamant. Totusi, mare atentie la regimul de udare, pentru ca acestia vor avea nevoie de mai multa apa pana la pornirea unor noi generatii de radacini.
Cum faci plantarea arbustilor este o chestiune foarte importanta, asa ca o sa iti explicam si acest aspect. Nu de alta, dar plantarea trebuie facuta in mod corect, daca vrei sa obtii gardul viu la care ai visat.
Inainte de a iti explica operatiunea de plantare a gardului viu, ar fi bine sa stii si care trebuie sa fie distanta dintre arbusti. Conform expertilor, distanta trebuie sa fie de 20 cm intre arbustii de pe acelasi rand, ceea ce inseamna aproximativ 5 arbusti pe un metru liniar.
Daca vreu sa plantezi doua randuri de arbusti pentru a obtine un gard viu mai frumos si mai des, o sa ai nevoie de 9 arbusti. Schema de plantare este destul de simpla, distanta de 20 de cm ramane intre arbusti, insa la 20 de cm in spatele acelui spatiu, o sa mai plantezi inca un arbust. Practic, cate un arbust in toate cele 4 spatii.
Pentru plantarea gardului viu va fi nevoie sa sapi un sant cu latimea de 50 cm, iar adancimea nu trebuie sa fie mai mare de 30 cm. Desigur, mocirlirea acestora este esentiala inainte de a ii planta.
Daca inca nu stii, mocirlirea radacinilor reprezinta inmuierea acestora intr-un amestec obtinut din pamant galben, apa si gunoi de grajd proaspat. Nu uita nici de fasonare, adica taierea radacinilor prea lungi pe care le scurtezi cu 7-8 cm sau a celor rupte ori necrozate (moarte).
Arbustii se aseaza in sant, peste care presari pamant. Calca pamantul cu grija pana ce acesta devine tare, pentru a evita formarea golurilor de aer la nivelul radacinilor. La final, uda pamantul foarte bine pentru a favoriza formarea de noi radacini.