Când se face săparea în jurul pomilor și de ce este necesară

Cand se face saparea in jurul pomilor. Oricine are o livada in spatele casei stie ca are o gramada de treaba de facut. Spre exemplu, una dintre lucrarile peste care nu se poate trece in timpul toamnei este cea care se refera la sapatul pomilor fructiferi, scrie cand.ro.

Saparea pomilor se face intotdeauna inainte de venirea sezonului rece si ajuta la combaterea daunatorilor si la o absorbtie mai buna a ingrasamintelor administrate la radacina pomilor. Daca nu stiti exact ce aveti de facut si cand trebuie de fapt sa sapati pomii fructiferi la radacina, randurile urmatoare sunt pentru voi. Aflam impreuna multe detalii importante care va pot fi extrem de utile!

se face saparea in jurul pomilor

Cand se face saparea in jurul pomilor
Cand se face saparea in jurul pomilor

Asa cum spuneam si mai devreme, procesul de sapare a pomilor din livada se face intotdeauna toamna, inaintea venirii iernii si dupa ce s-au cules toate fructele. Inainte de saparea efectiva la radacina a pomilor din livada, asigurati-va ca efectuati mai intai o iginienizare a plantatiei. Este o recomandare venita din partea unor specialisti in domeniu, asa ca este de preferat sa tineti cont de ea daca va doriti sa faceti toate lucrurile asa cum trebuie!

Cand vorbim despre igienizarea plantatiei ne referim spre exemplu la eliminarea ramurilor bolnave sau rupte si la strangerea acestora impreuna cu frunzele si fructele cazute. In mod normal, aceste resturi vegetale sunt arse, insa in prezent aceasta practica nu mai este permisa din punct de vedere al legislatiei. Astfel, puteti indeparta toate aceste resturi din livada in vederea predarii lor catre agentul care colecteaza deseurile biodegradabile in zona in care locuiti.

Saparea pomilor la radacina are un rol important, asa ca nu trebuie sa neglijati aceasta activitate inainte de venirea sezonului rece. Atentie, nu ne referim la o sapatura de profunzime, adancimea la care se sapa pomii fiind in mod normal de cel mult 10 sau 12 centimetri.

Saparea pomilor la radacina asigura afanarea solului si combate anumiti daunatori precum cotarul brun. De asemenea, prin aceasta practica, ingrasamintele aplicate sunt incorporate mult mai usor in sol. Mai departe, sapatul pomilor creste permeabilitatea solului care va absorbi mult mai usor apa din precipitatii si irigare.

Revenind la ceea ce spuneam mai devreme, sapatul pomilor la radacina are un rol important in combaterea daunatorilor. Unul dintre acestia este cotarul brun, care ataca in special prunii. Cotarul brun isi depune ouale toamna, ceea ce inseamna ca prin saparea pomilor la radacina se impiedica urcarea femelelor in pom pentru depunerea oualelor.

Fertilizarea pomilor fructiferi

Fertilizarea pomilor fructiferi
Fertilizarea pomilor fructiferi

Odata cu saparea pomilor din livada se poate efectua si o fertilizare a livezii. Ingrasarea de baza a solului se face odata cu aratura, frezarea, saparea solului, moment in care toate ingrasamintele organice clasice se incorporeaza in sol. De asemenea, tot acum pot fi aplicate si acele ingrasaminte cu fosfor si potasiu. In plus, cu aceasta ocazie poate fi aplicata si o treime din norma anuala de azot.

Saparea pomilor la radacina este realizata in mod normal manual sau cu o motosapa de dimensiuni reduse care permite o apropiere cat mai mare fata de trunchiul copacului, fara a ii fi provocate insa lovituri sau taieturi. Adancimea pana la care se sapa este de cel mult 10 sau 12 cm, insa la pomii mai batrani se poate merge insa pana la 15 cm. In general, sunt preferate sapaturile sub forma de cerc in jurul pomilor.

Acum ca am lamurit toate aceste aspecte, probabil ca cei mai multi dintre voi va intrebati care este cea mai buna perioada in care se poate face de fapt aceasta operatiune. Ei bine, perioada in care se sapa pomii din livada poate incepe chiar de la sfarsitul verii, adica finalul lunii august sau inceputul lunii septembrie.

Nu este insa nevoie sa va grabiti, aceasta operatiune putand fi efectuata foarte bine chiar si pana la finalul lunii octombrie. Bineinteles insa, este de preferat ca saparea sa se faca pana la venirea primului ger.