Când se culeg merele și cum le păstrăm iarna

Când se culeg merele este o întrebare tot mai des întâlnita la începutul toamnei, anotimpul care ne îmbogățește cu recolta din gradina.

Pentru a păstra însă cat mai mult timp roadele e bine sa acordam atenție momentului in care culegem fructele si, bineînțeles, modului in care le păstram.

Vom discuta in acest articol despre mere, fiind aproape cel mai des întâlnit fruct de la noi.

Când se culeg merele – perioada optima

Momentul de recoltare este important, de aceea specialiștii recomanda ca soiurile mai dulci sa fie primele culese, mai timpuriu. Putin mai târziu pot fi lăsate soiurile mai acrișoare.

In ceea ce privește o data calendaristica, recoltarea poate începe din a doua săptămâna a lunii septembrie si poate dura pana la jumătatea lui octombrie. Merita menționat ca orice schimbare brusa de temperatura, in special mai rece, poate aduce pagube recoltei.

Exista si câteva ponturi prin care va puteți da seama foarte ușor daca merele s-au copt si pot fi fără probleme recoltate. De exemplu, daca mărul s-a desprins din codita, după doar câțiva centimetri de rotire, înseamnă ca aceste este cu adevărat copt.

Când se culeg merele: cum le păstram

Pe lângă culesul merelor este foarte importanta si păstrarea merelor.

Un aspect ce merita reținut se refera la păstrarea separata a fructelor din soiuri diferite. Totodată, se vor consuma înainte merele de toamna, care au așadar o perioada de păstrare ceva mai mica fata de soiurile de mere pentru iarna.

Soiurile care au o rezistenta mai crescuta si care pot fi păstrate mai mult timp sunt: Gulden, Jonathan, Star king Delicios. De asemenea, fructele care vor rezista cel mai mult vor fi cele care nu au fost lovite si cele care au o mărime relativ medie.

Conservarea merelor pentru iarna, daca este făcută corect, adică fructele sunt ferite de îngheț si nu au parte de o umiditate prea mare, pot rezista aproape șapte luni.

Împachetarea merelor cu hârtie

Pentru a le feri cat mai mult de boli, merele, circa un mar din trei, se pot împacheta in hârtie, eventual de ziar, lucru care va reduce riscul de transmitere a îmbolnăvirii unui mar către celelalte.

De asemenea, mulți dintre noi au constatat probabil ca fructele se strica iarna in beci. Acest lucru se întâmpla de cele mai multe ori din cauza unei ciuperci microscopice care afectează fructele. Este important sa alocam timp si unei igienizări a beciului, in toamna.

Pentru curățarea beciului este necesar ca toate obiectele sa spălate cu detergent, apoi întregul spațiu al beciului sa fie igienizat cu zeama bordeleza spre exemplu. Foarte important, folosiți echipament de protecție când desfășurați aceste lucrări.