Când nu-i, e rău, când este prea multă, tot nu-i bine…

Vremea instabilă din ultima perioadă dă peste cap planurile agricultorilor. Ploile în exces și temperaturile joase ar putea afecta roada, în special a fructelor. Totodată, acestea crează mai multe probleme fermierilor.

Vasile Șarban, șef de Direcție, Ministerul Agriculturii: „Dacă este să vorbim despre căderea de precipitații în luna mai, precipitațiile au căzut în dependență de raioane. Cel mai mult au căzut la Drochia, la 200% din norma lunară, iar cel mai puțin adică 98% au căzut în Cahul. Iar în rest totul este peste 100%.”

Iar din cauza precipitațiilor, cresc și mai repede buruienile.

Vasile Șarban: „Pe lângă toate beneficiile care le avem de la căderea precipitațiilor, mai avem și minusuri. Desigur este vorba despre abundența de umezeală care duce la îmburuienarea excesivă a exploatațiilor agricole. Mă refer mai mult la culturile prășitoare, dar și la cere cerealiere.”

Și tot din cauza ploilor apar dăunătorii, care afectează creșterea și dezvoltarea plantelor.

„Ploile influențează la imposibilitatea de a efectua careva tratamente chimice în exploatațiile agricole. Umiditatea dezvoltă boli micotice și diferiți patogeni.”

Cei mai afectați sunt copacii cu fructe sezoniere, inclusiv cireșii, care deja ar fi trebuit să ne bucure cu roada timpurie. În acest an, cireșele vor apărea pe tarabe cu două săptămâni mai târziu, deoarece au fost puține zile însorite. Din cauza ploilor abundente, polenul a fost spălat de pe florile copacilor, iar în consecință, fermierii ar putea strânge de două ori mai puține fructe, comparativ cu alți ani.

Vasile Șarban, șef de Direcție, Ministerul Agriculturii: „Dacă este să vorbim de pomicultură, în dependență de zonă primele afectări au fost din cauza înghețurilor de primăvară, chiar dacă au fost minime, oricum în denivelări unde sunt amplasate anumite livezi au fost afectate. La fel au influențat și temperaturile joase în perioada de polenizare.”

Un asemenea fenomen meteorologic s-a mai întâmplat cu 15-20 de ani în urmă.

Ghenadie Roșca, șeful centrului prognoze meteorologice, SHS: „În primele zile ale acestei veri a fost destul de frig, temperaturile pe care le-am avut de până la 15-16 grade nu au fost normale pentru această perioadă. Ultima dată când s-au înregistrat asemenea temperaturi a fost anul 2001, 2002, 2005, 2006. Noi am fost sub influența mai multor cicloane. chiar și luna mai a fost mai rece.”

 

Până pe 10 iunie, meteorologii prognozează o încălzire de până la 20-25 de grade Celsius, pe timp de zi, și 10-15, noaptea. Precipitații esențiale nu se prevăd.