Când apar și care este prețul primelor căpșuni?

Căpșunile grecești au apărut în cantități mari pe piețele angro și cu amănuntul din Moldova în această săptămână. Prețul cu ridicata se poate spune că este unul practic standard – 80 lei/kg, la fel ca la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie a anului trecut. Nu există o gamă largă de prețuri, ceea ce, potrivit operatorilor de pe piață, „arată în mod clar că cercul importatorilor-furnizori este unul îngust și stabil și s-a format de destul de mult timp”.

Potrivit EastFruit, în ultimii ani, căpșunile timpurii importate, precum și fructele de nișă precum afinele, cătina, fructe de soc, caprifoi – au intrat pe piața moldovenească exclusiv din România. În ultimii trei ani, până la 80-90% din importurile de căpșuni proaspete – aproximativ 400-700 de tone – sunt vândute în lunile de primăvară.

De altfel, primele căpșuni sezoniere de import, relativ vorbind, au apărut pe piețele angro și cu amănuntul la mijlocul lunii martie, concomitent cu încălzirea și revigorarea comerțului din pirețe și târguri. Cu toate acestea, la acel moment, încă nu se formaseră prețurile clare: vânzătorii angro cereau 120-140 lei/kg, iar cu amănuntul în retail 150-160 lei/kg și mai mult. Cu toate acestea, cererea a fost extrem de scăzută. În Moldova, o categorie mai mult sau mai puțin extinsă de consumatori începe să guste în mod frecvent căpșuni proaspete nu mai devreme de sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie.

Tocmai în această perioadă apare un preț de pornire oarecum stabil pentru căpșunile importate, de care ulterior producătorii locali de căpșuni trebuie să țină cont. În perioada martie-aprilie 2023, prețul căpșunilor grecești în en-gros și retail, se pare, se va menține în intervalul 80-100 lei/kg pentru o perioadă scurtă de timp.

Se pare că producătorii moldoveni de fructe de pădure nu vor putea să-și comercializeze prima roadă de fructe de pădure la un preț mai ridicat.

În zilele următoare se preconizează o răcire semnificativă în Republica Moldova: până la 3-5 grade ziua și minus 1-2 grade noaptea. Chiar dacă vremea răcoroasă durează doar câteva zile, aceasta va avea un impact de întârziere de mai bine de o săptămână asupra primei recolte de căpșuni de seră de la producătorii locali. Adică produsele vor începe să fie vândute în ajunul săptămânii sărbătorilor de Paști.