Camioanele cu fructe perisabile vor avea prioritate la vamă

Camioanele cu fructe perisabile vor traversa frontiera moldo-română în regim prioritar. Decizia a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale, în urma adresărilor din partea Asociației „Moldova Fruct” și altor asociații din sectorul agricol, dar și în urma analizei practicilor internaționale în domeniu.

Vitalie Gorincioi, președinte „Moldova Fruct”: „Fiecare agent economic va primi un semn distinctiv pentru camionul care va transporta producția, care va da posibilitatea să treacă prioritar în vama moldo-română.”

Semnul distinctiv „PERISABIL / TRANSPORT PRIORITAR” va fi amplasat pe parbrizul camioanelor care exportă produse agricole perisabile de origine din Republica Moldova și va servi ca temei de trecere în regim prioritar.

„Un camion cu producție perisabilă dacă mai stă trei-zile până ajunge în vamă cu aceste cozi colosale. Pentru producția perisabilă cred că trebuie să găsim posibilități ca această marfă să ajungă integră pe masa cumpărătorilor.”

Ordinul care prevede mecanismul de facilitare a exportului produselor perisabile și procesul de traversare a frontierei cu acest tip de marfă a fost semnat în comun de către Serviciul Vamal și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

„Cred că vreo două-trei zile și noi o să începem a încerca a fluidiza transportul cu marfă perisabilă pe linii speciale. Sunt deja câteva puncte vamale unde transportatorii o să poată trece.”

Din cauza războiului din Ucraina, la frontiera moldo-română, pe sensul ieșirii din țară, sunt cozi imense.

„Dacă noi preponderent, cinci-șase în urmă exportam toată producția pe piața CSI, acum, toată această marfă pleacă prin vama moldo-română și chiar dacă ajunge și în UE sau CSI oricum trece prin vama moldo-română.”

Președintele asociației „Moldova Fruct” a declarat că o altă metodă de exportare a fructelor ușor perisabile, cum ar fi cireșele, vișinele, pomușoarele, ce au o valoare adăugată înaltă, ar fi logistica de tip cargo, adică, cu ajutorul aeronavelor.

 „Marfa de la producător ajunge la cumpărător ajunge în 24 de ore. Este un tip de transport foarte costisitor, dar cred că s-ar putea implica și Guvernul de la început ca să vedem cum organizăm acest transport.”

Suplimentar, autoritățile Republicii Moldova conlucrează cu instituțiile-partenere din România pentru a mări capacitatea de trecere a punctelor vamale de control pentru toate tipurile de mărfuri.