Parlamentul a adoptat inițiativa legislativă privind organizarea și funcționarea camerelor agricole. Proiectul, susținut în lectura a doua de 56 de deputați, are scopul de a reprezenta și proteja interesele fermierilor, facilitând dialogul dintre aceștia și autoritățile publice.
Camerele agricole vor funcționa pe două niveluri: zece camere regionale și o Cameră Agricolă Națională. Acestea vor oferi agricultorilor acces la resurse, informații, programe de instruire și finanțare, contribuind la dezvoltarea sectorului agricol.
Vor putea deveni membri producătorii agricoli care dețin cel puțin două hectare de teren arabil, un hectar de culturi perene sau legume în câmp deschis, 0,1 hectare de legume în spații protejate sau un număr semnificativ de animale, conform legislației sanitare veterinare.
Activitatea camerelor agricole va fi finanțată din cotizații de membru, servicii de consultanță, subvenții din Fondul național de dezvoltare a agriculturii, donații și sponsorizări. Proiectul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026, iar Ministerul Agriculturii va facilita procesul de creare a acestor structuri, oferindu-le în același timp autonomie totală în activitate.
Citiți mai mult:
Arderea vegetației uscate pune în pericol natura și fauna sălbatică
Alexandr Slusari: „Anul agricol 2025 ar putea fi și mai secetos”
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.