Calitatea scăzută a strugurilor “Moldova”, o excepție
Calitatea scăzută a strugurilor de masă din soiul “Moldova” a fost observată în mai multe supermarkete din Chişinău în timpul realizării auditului din luna martie al departamentelor de fructe și legume din supermarketuri de către echipa proiectului EastFruit. Obiectivitatea evaluării nu este pusă la îndoială, iar alături de echipa proiectului de acest lucru s-au putut convinge şi mulți consumatori care erau în căutarea unor struguri de calitate înaltă sau medie. La acest capitol, experții din cadrul organizațiilor viticole susţin că, deşi, problemele legate de calitatea strugurilor „Moldova” apar uneori la începutul și chiar la sfârșitul sezonului de comercializare, totuși, în ultimii ani acestea au fost observate ocazional, scrie agravista.md.
Potrivit lui Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova, anul 2021 s-a remarcat prin condiții meteorologice destul de neobișnuite, ba chiar, anormale pe fondul anilor precedenți. Cea mai mare parte a primăverii din anul trecut a fost răcoroasă și destul de ploioasă, iar toamna a fost predominant uscată şi s-au înregistrat pe alocuri înghețuri. Datorită acestui fapt, conţinutul de zahăr din strugurii „Moldova” a crescut destul de încet. Măsurile de protecție și curățare a plantaţiilor în mai multe zone ale ţării au fost efectuate în condiții nu tocmai favorabile. Ca şi rezultat, o mare parte din recolta de struguri „Moldova” nu a îndeplinit cerinţele optime de păstrare pe termen lung. Totodată, conform recomandărilor experților produsele au fost puse la păstrare la scurt timp după recoltare. Unele podgorii moderne, în special din regiunea de sud a țării și care deţin sisteme de conducere precum Pergola, au reuşit să pună la păstrare struguri din soiul „Moldova” de foarte bună calitate, iar în primăvara curentă, acești struguri din frigidere nu arătau mai rău decât toamna trecută.
Specialistul consideră că problema legată de calitatea strugurilor din reţelele de supermarketuri din Chișinău în luna martie nu este atât un rezultat al tehnologiilor de producție și de depozitare a producţiei, cât o lipsă de cultură comercială. Ținând cont de stocurile de produse rămase în depozitele de fructe ale producătorilor din ţară în urma blocării exporturilor către țările CSI, comercianții cu amănuntul din reţele au achiziţionat aceşti struguri la cele mai mici prețuri și, respectiv nu au monitorizat îndeaproape calitatea lor la primire. Între timp, există deja destul de multe podgorii în țară care sunt capabile să ofere supermarketurilor produse de înaltă calitate în ambalaje de consum, chiar și de tip flow-pack.
Totodată, a mai fost observat un aspect negativ, şi anume că, strugurii în loc să fie expuşi pe rafturile frigorifice din supermarkete, au fost expuşi în cutii, pe rafturile obişnuite din sală, alături de mere şi legume. Prin urmare, evident că ciclul de vânzare al acestor struguri a fost unul scurt, iar comercianţii nu au reuşit să sorteze ciorchinii şi să înlăture boabele stricate.
Sursa: EastFruit