Calitatea înaltă a pomușoarelor, ne va deschide noi piețe

În ultimii ani, cultivarea pomușoarelor prinde interes în rândul fermierilor. Acest produs este solicitat atât pe intern, cât și pe extern, dar și poate aduce profit agricultorilor. Însă, piețele de desfacere internaționale, în contextul crizelor regionale, au fost într-o măsură restricționate din mai multe motive. Astfel, producătorii sunt nevoiți să le diversifice la maxim. Despre aceasta s-a discutat în cadrul unui atelier de lucru organizat de Asociația Pomușoarele Moldovei, cu suportul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova. În cadrul acestuia, s-au analizat rezultatele anului agricol curent, dar și s-a trasat obiectivele pentru 2023.  

Aneta Ganenco, Președintele Asociației ”Pomușoarele Moldovei”: ”Anul nu a fost simplu deloc, dacă în unii ani pe noi ne atacau calamitățile, ba ploi torențiale, ba o secetă dură, ba doi ani de pandemie de Covid care, ne-a răsturnat toate ideile și metodele noastre de lucru, în acest an, problemele de gen politic au cauzat schimbările de căi de logistică, scumpirea acestor căi și unele piețe tradiționale pentru pomușoare au devenit inaccesibile. De aia, mulți producători s-au reorganizat în acest an către piețele europene. Avem un nou plan de dezvoltare, suntem axați mai mult pe export, pe depistarea noilor piețe, pe pregătirea producătorilor pentru accesarea acestor piețe noi. Se are în vedere instruirea și pe teme de marketing, și pe teme de tehnologii noi, soiuri noi, la care consumatorul european este deprins – nu este secret că deprinderile gustative sunt diferite a țărilor CSI, sau în spațiul UE. Noi în afară de spațiul pieței UE, pledăm pentru țările asiatice, pentru piața Japoniei, aceste sectoare trebuie explorate, studiate și văzute unde este locul pomușoarelor noastre acolo. Nu în ultimul rând, noi pledăm foarte mult pentru pomușoarele ecologice.”

Pentru a accesa noi piețe, producătorii moldoveni trebuie să se alinieze la standardele internaționale. În acest sens, proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală susține în continuare sectorul de pomușoare.

Oleg Calestru, manager, proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală,  USAID: ”Vom continua să acordăm acel suport sectorului în cadrul acestui nou proiect lansat de Productivitate și Reziliență Rurală. Vom încerca să creăm acele parteneriate cu Asociațiile de profil, cu companiile locale, pentru a stimula dezvoltarea sectorului și a favoriza reziliența în cadrul proceselor economice mai complicate din ultima perioadă.”

Chiar dacă a fost un an greu pentru cultivatorii de pomușoare, ei rămân optimiști.

Dmitri Dodica, producător agricol: ”A fost un an foarte greu, un an mai specific care, nu se compară cu anii precedenți pentru că, au fost unele probleme legate de exportul producției de pomușoare pe piața rusă. Problema exporturilor a influențat și problema volumului de pomușoare exportate, volumul de producere pe plan național. Acei producători care au avut producția. Pentru anul 2023, unul din factori care dorim și efectuăm în primul rând este ridicarea nivelului acestui sector, accesarea noilor piețe de desfacere. Aici putem menționa câte-va țări: merge vorba de România, Polonia, alte țări europene, pentru a comercializa produsele noastre. Alt factor desigur este nevoia să mărim calitatea și cantitatea producției crescute în Republica Moldova. Anul acesta încercăm să extindem aria și la zmeură și la mură, și la coacăză neagră pe piața românească. Desigur, nu rămânem numai la o singură piață, dorim să cucerim și alte piețe, ca exemplu țările arabe.”

Viorel Gavriluța, producător agricol: ”În fiecare an, piețele sunt diferite, noi producem căpșune de calitate, avem clienții noștri, piața locală, însă, unde este oferta mai bună, acolo suntem noi.”

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 4 mii hectare de plantații de pomușoare și constituie aproximativ 14 mii tone de produse. Cei mai mari consumatori de pomușoare în UE sunt Germania, Franța, Marea Britanie, Belgia. Cele mai cultivate pomușoare în Republica Moldova sunt căpșunul, zmeurul, coacăzul negru.