Oamenii pot avea o influență bună asupra mediului, nu doar una distructivă. Pentru a crea condiții prielnice păsărilor fără de care nu ne putem imagina natura, vă îndemnăm să le construiți căsuțe sau hrănitoare.
”Menirea lor, probabil, este una simplă, să trăim în armonie cu natura, fiindcă în viziunea mea, tot ce ne înconjoară ne aparține nouă și, respectiv, noi aparținem acestui mediu. Este chiar o plăcere să privești cum sunt organizate păsărelele când vin să mănânce. Sunt specii care nu se prea suprapun, nu se prea aglomerează, dar ideea a fost simplă, a fost de a da posibilitate și tinerei generații, și copiilor de la grădiniță, și părinților, să-și educe copiii în stilul de a aprecia natura, de a aprecia tot ce-i viu, tot ce ne înconjoară”, spune Nadejda Prunean, designer de landșaft.
O căsuță pentru zburătoare ar trebui să fie durabilă, hidroizolată și ușor accesibilă pentru a fi curățată în sezonul rece.
”Căsuțele de păsărele în funcție, desigur, și de la solicitarea clienților, au menirea de a pune niște accente în grădina noastră, niște accente multifuncționale: și decorativ, și util, dacă e să luăm din alt punct de vedere, respectiv, chiar avem semnale de la clienții noștri cu cât drag copiii dimineața merg să hrănească păsărelele, ceea ce este foarte îmbucurător.”
Dacă intenționați să confecționați o căsuță pentru păsări, evitați metalul. El este un conductor de temperatură foarte bun, deci se va înfierbânta vara și se va răci iarna.
”Căsuțele sunt confecționate sută la sută din lemn, acoperișul am decis să-l facem protector pentru umezeală. De ce lemnul, pentru că trebuie să le creăm păsărilor mediul lor natural, asta probabil este și firesc. Lemnul este mai mult din brad, pin. Tatăl meu era lemnar, respectiv, îmi plăcea foarte mult să lucrez, să-l ajut și prima mea căsuță de păsărele, pe care am făcut-o, probabil, era în clasa a 5-a, poate a 4-a. Atunci, nu erau atâtea instrumente, lucram doar cu cele manuale, nu erau electrice, dar a fost prima mea căsuță făcută din patru plăci de cherestea, acoperită tot cu cherestea. Și mergem să văd dacă au venit acolo păsărelele, sau nu au venit. Cam asta a fost prima mea interacțiune, dar ideea de a le produce noi, a fost cam cu vreo opt ani în urmă.”
Amplasaţi căsuţele la cel puţin 1,5 metri deasupra solului, pentru a proteja viitorii locatari de prădătorii naturali, precum pisicile sau câinii. Poziționați-le astfel , încât intrările să fie ferite de vânt, dar și parțial însorite.
”Foarte mulți dintre clienții care vin și caută căsuțe pentru păsări sunt părinții care vor s-o ducă la școală ori la grădiniță. Și acum este anotimpul potrivit. Noi facem niște standarde, dar ne axăm mult și pe hrănitori, care sunt funcționale tot anul împrejur. Avem și căsuțe care se pot fixa de copaci, conceptul fixării căsuței de copaci este diferit. Cineva zice că nu se poate de găurit copacul, cu toate că specialiștii spun altceva, dar le facem simple de montat cu inelușe de agățat, respectiv, când merg s-o duc la grădiniță, la școală, o agățăm de creangă și asta-i tot. Mai ale,s dacă sunt hrănitori, ele sunt accesibile ca înălțime, ca să putem acolo să le dăm mâncarea.”
Prieteniți cu viețuitoarele, iar ele vă vor face viața mai plină.