Ca să aibă cireșe la vară, le bat pe cele de anul trecut

Din cauza ploilor abundente de anul trecut, în această perioadă, agricultorii care dețin livezi de cireșe au de lucru în plus.

Gherghe Șoiliță, din Negrești, Strășeni, deține una dintre cele mai mari livezi de cireși din țară. Anul trecut, aproximativ 90% din recolta de cireșe s-a stricat pe copaci, iar la unele soiuri, fructele uscate stau pe ramuri până acum. Agricultorul spune că se confruntă pentru prima cu o astfel de situație, de când cultivă cireșe.

 GHEORGHE ȘOILIȚĂ, agricultor, s. Negrești, r. Strășeni: „După cum vedeți, avem pomi în care fructul de anul de anul trecut este stricat și evident, noi trebuie să-l curățim de aceste fructe, deoarece la recolta care va fi în acest an va fi afectată.”

Dacă aceste fructe uscate nu vor fi înlăturate de pe crengi, din cauza agenților patogeni pot apărea unele boli care vor afecta recolta din acest an.

 GHEORGHE ȘOILIȚĂ, agricultor, s. Negrești, r. Strășeni:„Ca să strângem fructul dat, este nevoie de o mulțime de muncitori și ne ia mult timp. Și noi iată scuturăm pomii în așa metodă, am luat o vargă și scuturăm în așa metodă, iată uitați-vă-cum se face lucrarea.”

În această perioadă, când în livadă sunt atâtea de făcut, antreprenorul nu găsește oameni care vor să muncească.

 GHEORGHE ȘOILIȚĂ, agricultor, s. Negrești, r. Strășeni: „Brațe de muncă sunt puține, iar să achităm zilierilor nu avem posibilitate, mai ales din cauza pierderilor colosale de anul trecut, chiar nu avem resurse financiare. Iar muncitori cărora să le achităm câte 200-300 lei, e deficit.”

Pe lângă toate, și prețul la carburanți nu-i permit să-și facă mari planuri.

 GHEORGHE ȘOILIȚĂ, agricultor, s. Negrești, r. Strășeni: „Dacă în aceeași perioadă similară a anului trecut motorină era la preț de șapte lei litrul, anul acesta e 27. Vă imaginați de câte ori a crescut prețul? De trei ori, practic, noi nu știm  cum o să vindem cireșele pe piața externă și la ce preț.”

Unica speranță a agricultorului este ajutorul din partea statului, sau măcar de-ar fi o piață de desfacere sigură în acest an.

 GHEORGHE ȘOILIȚĂ, agricultor, s. Negrești, r. Strășeni: „Dacă statul nu se va implica mai profund să ne ajute în așa momente dificile, noi avem șansa ca toate plantațiile care le vedeți pur și simplu să le lăsăm și să ne refuzăm de acest domeniu de activitate.”

Livada de cireși a lui Gheorghe Șoiliță se întinde pe o suprafață de aproximativ 70 de hectare.