„Ce nu faci pentru un stand-up bun, te sui chiar și în cel mai mare butoi din lume, de la Scoreni. Mână de la mână, localnicii au strâns bani ca să-și construiască o nouă atracție turistică ce le-ar dezvolta turismul local.”
Nu va fi un simplu butoi ci un simbol al localității, căci confecționarea acestuia este un meșteșug specific satului.
„În s. Scoreni aveți cel mai mare butoi din lume, de unde a venit această idee?
Ne bucurăm că această idee năstrușnică a venit aici la noi, la Scoreni. Butoiul ne reprezintă localitatea demult, din moși strămoși, deoarece în sat, fiecare al treilea gospodar confecționează butoaie de la trei litri până la 100, 200, 300 litri.”
Svetlana Tabacari, primar, s. Scoreni, r. Strășeni
S-ar părea că un butoi e predestinat pentru a fi umplut cu vin, dar uite că nu, localnicii i-au găsit o altă întrebuințare.
„Ce o să fie în acest butoi?
Toată lumea la început se gândea că trebuie să fie foarte mult vin. Până la urmă, ne-am gândit că vinul se află în butoaiele din beciurile fiecărui gospodar din satul Scoreni, dar și din țara noastră. Noi ne-am gândit să avem o clădire multifuncțională, la etajul doi vom avea amenajat muzeul satului, care din păcate încă nu îl avem, dar merită să ne cunoască lumea. La primul etaj vom avea o sală pentru a primi oaspeții și delegații oficiale, dar se vor desfășura și unele evenimente.”
Totodată, în butoi vor fi amenajate expoziții tematice pentru producătorii de vin.
„Cei care produc vinurile cu branduri la nivel internațional ar putea să vină să-și prezinte marfa. Vom face mai multe evenimente ca să ne cunoască toată lumea, să atragem cumva turiștii în localitatea noastră.”
Majoritatea sătenilor cresc vița de vie pentru a produce vin de casă atât pentru consum propriu, cât și pentru vânzare.
„Aici la noi soiul „Moldova” este foarte răspândit, toată lumea cultivă acești struguri, astfel vor avea posibilitatea să-și promoveze și producția. Toamna o să facem târguri de vânzare, Festivalul Butoiului este în prim plan.”
Ca să ieși în evidență și să captezi atenția străinilor, trebuie să ai multă imaginație și determinare artistică.
„Mi-a apărut o idee năstrușnică cum este tot proiectul nostru, dar în același timp și foarte frumoasă. Aici alături de butoi vom avea un atelier, unde meșterii noștri vor avea posibilitatea să lucreze, să confecționeze butoaie, iar cei ce vor veni să ne viziteze, turiștii de peste hotare, dar și ai noștri, vor putea să participe la confecționarea butoiului.”
De valorificarea turismului rural se ocupă nu doar autoritățile, dar și oamenii simpli.
„Normal că suntem bucuroși că se construiește ceva frumos și la noi în sat, și vor veni turiști, căci Scoreniul este într-o prăpastie, și nu vine nimeni să ne vadă cum trăim.”
Claudia Staver, localnică
„Dacă vom fi sănătoși o să ridicăm casa mai sus și o să facem al doilea etaj, să fie pentru turiști, să-i primim acolo.”
Vasile Staver, localnic
Butoiul va fi gata în data de 28 august curent și va fi prezentat în cadrul unui festival, la Scoreni, raionul Strășeni.