Satul Scoreni, din raionul Strășeni este o așezare pitorească, înconjurată de păduri, un sat cu tradiții transmise din generație în generație și respectate până în zilele noastre. Ocupația de bază a locuitorilor din Scoreni este agricultura, în special, cultivarea strugurilor de masă. Cel mai popular pe aici este soiul „Moldova”, destinat pentru export.
Iar acolo unde este poamă din belșug, sunt și poloboace pe măsură.
„Satul Scoreni, din r. Strășeni este o localitate mică, dar recunoscută pentru poloboacele și polobocarii săi. Noi aici am descoperit și cel mai mare butoi din lume, iar astăzi am decis de ce să nu descoperim și poveștile producătorilor de butoaie mai mici în care se păstrează vinurile și divinurile moldovenești.”
La Scoreni găsiți cele mai de nădejde butoaie din lemn, mai mari sau mai mici, care păstrează de minune aroma și farmecul vinurilor moldovenești.
„Din generație în generație de la străbunii noștri care făceau butoaie și continuăm afacerea mai departe.”
spune Igor Severin, antreprenor, s. Scoreni, r. Strășeni
Vin, whiskey, coniac, țuică sau bere. Toate ar trebui păstrate în butoaie de lemn, care ajută la formarea culorii și a aromelor, atât de apreciate. Numai că orice butoi trebuie ales cu atenție. Chiar dacă nu tot lemnul e bun pentru poloboace.
Igor Severin: „Trăim aici unde împrejur sunt toți codrii noștri. Selectăm lemnul de la cel mai înaltă înălțime, lemnul trebuie să fie tratat, să fie crescut bine, să fie sănătos și se ia de la 60 de ani în sus, trebuie să fie bușteanul. Nu trebuie să fie bătrân, căci dacă este bătrân, sunt foarte mari șanse ca să curgă butoiul, prin lemn, așa că noi ne ducem și îl selectăm. ”
Se zice că butoaiele au apărut pentru prima în secolul al X-lea. Tehnologia asamblării lor nu s-a schimbat prea mult de atunci. Deși pare o treabă simplă, totuși, e un proces destul de complicat, care presupune multă pricepere și timp. La noi, poloboacele sunt întrebate mai mult la sezon.
Igor Severin: „Cam greu este pentru acest business în Moldova, dar mergem înainte. Statul ar fi bine să ne ajute cu utilajele, la noi este greu, căci lucrăm cu utilaje vechi, le facem noi cu mâinile noastre, după tehnologiile care erau odată, însă puțin le-am reformat însă nu cu mult.”
Orice producător din țara noastră vrea să ajungă pe piața externă, în special, cea europeană, căci acolo alte sunt prețurile, dar și cerințele sunt altele.
Igor Severin: „Cerință nu prea este în Moldova, mai mult cu Europa lucrez, vinăriile din țară cumpără mai mult din Europa, nu de la noi, din Moldova. Costul unui butoi depinde de litraj, de la 5 până la 1000 l, fiecare are prețul lui. Cel mai ieftin are prețul de 900 lei, cel mai scump ajunge la 15 000 mii lei, 30 000 mii lei.”
Un butoi făcut cum trebuie rezistă mult, doar că necesită păstrat și îngrijit cum se cuvine.
Igor Severin:„Noi lucrăm tot anul împrejur, noi lucrăm acum sezonier, vindem toate butoaiele și apoi ne apucăm de colectat. În fiecare an, colectăm lemn, noi facem și reparația butoaielor, nu numai le creăm. Acum reparăm butoaie pentru o companie, care au 40 de ani. E economie, dar și e pierdere de timp, pentru că a repara un butoi fură foarte mult timp.”
Un poloboc cu o capacitate de 5 de litri costă aproximativ 900 de lei. Cu cât butoiul este mai mare, cu atât e mai scump. Costul căzilor în care fermentează strugurii e stabilit în funcţie de dimensiuni.