Brexit pune capăt dreptului britanicilor de a trăi și de a lucra în UE, aceeași pentru europeni

Până în prezent, marea majoritate a cetățenilor britanici și ai UE nu au simțit realitățile Brexitului. Deși Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie, aceasta respectă regulile blocului până la sfârșitul acestui an, ca parte a unei perioade de tranziție către noua relație economică.

 

TOTUL ESTE PREGĂTIT SĂ SE SCHIMBE.

 

La 1 ianuarie, Marea Britanie începe o nouă relație mai îndepărtată cu UE după aproape cinci decenii de integrare economică, culturală și socială mai strânsă.

 

„Este un șoc mult mai mare pentru sistemul nostru economic și se va întâmpla instantaneu”, a spus Anand Menon, director al Regatului Unit într-un grup de reflecție Changing Europe și profesor de politică europeană și afaceri externe la King’s College din Londra.

 

„Deodată te trezești într-o lume nouă la începutul lunii ianuarie.”

 

Iată câteva dintre modificările aduse mișcării pe care oamenii vor începe să le simtă aproape peste noapte.

 

  • CE SE SCHIMBĂ?

 

Chiar dacă pandemia de coronavirus a dus la prăbușirea numărului de persoane care călătoresc între Marea Britanie și UE, sfârșitul libertății de mișcare de la 1 ianuarie va reprezenta cea mai tangibilă consecință a Brexitului de până acum.

 

Conform acordului de divorț convenit de cele două părți pe 24 decembrie, aproximativ 1 milion de cetățeni britanici care sunt rezidenți legali în UE vor avea în general aceleași drepturi ca și până acum. Același lucru este valabil pentru mai mult de 3 milioane de cetățeni ai UE care trăiesc în Marea Britanie.

 

Dar cetățenii britanici nu vor mai avea dreptul automat să trăiască și să lucreze în UE și aceeași regulă se aplică și celor din UE în UK. Oamenii care doresc să treacă granița pentru a se stabili vor trebui să respecte regulile de imigrare și să se confrunte cu alte puncte adiționale de probă, cum ar fi asigurarea calificărilor lor.

 

Excepția sunt persoanele care se deplasează între Marea Britanie și Irlanda, care au o zonă comună separată de călătorie.

 

Pentru mulți din UE, libertatea de a putea călători, studia și trăi oriunde în blocul celor 27 de națiuni este unul dintre cele mai atrăgătoare aspecte ale integrării europene.

 

Cu toate acestea, unii din Marea Britanie și alte părți ale Europei de Vest au devenit mai sceptici cu privire la libertatea de mișcare. Îngrijorările legate de imigrație au fost un factor major în votul Brexit al Marii Britanii din 2016. Pe 1 ianuarie, consecințele acestei decizii vor deveni evidente atât pentru cetățenii britanici, cât și pentru cei europeni.

 

  • CARE SUNT NOILE REGULI DE CĂLĂTORIE?

 

Deși călătoriile pentru vacanțe vor rămâne fără vize, cetățenilor britanici li se va permite să petreacă 90 de zile în UE, în timp ce Regatul Unit va permite cetățenilor europeni să rămână până la șase luni consecutive.

 

De asemenea, călătorii britanici din Europa vor trebui să aibă cel puțin șase luni de valabilitate al pașapoartelor și să își cumpere propria asigurare de călătorie. Britanicilor nu li se va mai elibera cardul european de asigurări sociale de sănătate, care garantează accesul la îngrijiri medicale în întregul bloc UE, însă Marea Britanie spune că înființează un sistem de înlocuire, astfel încât vizitatorii britanici ai blocului și cetățenii UE care vizitează Marea Britanie să aibă în continuare acoperire medicală.

 

  • DESPRE MUNCĂ?

 

Sfârșitul libertății de circulație va avea un impact major asupra angajării la toate capetele pieței muncii.

 

Un cetățean britanic proaspăt absolvit, de exemplu, nu va putea merge până la un bar pe plajă și să caute muncă parțială fără a avea viza necesară. Același lucru este valabil și pentru cetățenii europeni care ajung în Marea Britanie.Aceștia nu vor putea să se prezinte la un magazin de tip sandwich și să caute de lucru fără documentația necesară.

 

Întreprinderile mai mari vor găsi, de asemenea, mult mai dificil și mai costisitor angajarea de oameni din cealaltă parte (UE). De aceea companiile s-ar putea întoarce la oferirea locurilor de muncă rezidenților, decât să caute pe cineva din UE, aceștia devenind la fel de costisitori ca un cetățean Britanic. Dar acordul include prevederi care să permită contractanților și călătorilor de afaceri să facă călătorii de muncă pe termen scurt și fără vize.

 

Sursa informației: https://apnews.com/article/brexit-relationships-europe-immigration-coronavirus-pandemic-08a4640b3e2ed7405c9db66978873531